Hunger och sötsug

Tillbaka
Massa gott som ger ett sötsug

Hunger och sötsug

Vad är vad? Hur ofta äter du för att du är genuint hungrig?

Ofta äter man på bestämda tider, för att man har rast, innan man ska iväg till jobb eller skola och så vidare. Det är sällan, eller kanske till och med aldrig, för att man faktiskt är riktigt hungrig.

Det är lätt att misstolka signaler från kroppen, man tar ett sug efter något som ett tecken på att man är hungrig och behöver äta. Det handlar alltså i många fall om ett sötsug och det är väldigt ofta kopplat till socker.

Ett behov av socker, en belöning och något som triggar igång hjärnan.

Vi tycker om sött!

Kroppen tycker om och prioriterar gärna sött, är den van vid socker (snabba kolhydrater) så kommer den alltid önska mer och sänder därmed ut signaler om detta. Signalerna kan upplevas både psykiskt och fysiskt.

Att äta är alltså sällan kopplat till hunger, i vårt moderna samhälle, utan mer till ett sug efter något och detta sug kan bestå av en massa olika känslor eller situationer.

 

  • Gammal vana
  • Rutiner
  • Sociala sammanhang
  • Grupptryck/påverkan
  • Tristess
  • Stress
  • Att man är ledsen
  • Belöningsmedel
  • Minnen
  • Dålig sömn
  • Dofter
  • Törst
  • Ha något att göra

Och en massa annat…

Vi är många som önskar avstå socker, eller drastiskt minska, och då behöver man kanske ta till lite olika verktyg för få hjälp och stöttning i detta. Ett sötsug kan var mycket jobbigt och påfrestande i vardagen.

Varför?

Ett av de viktigare verktygen är sannolikt sitt eget VARFÖR. För att få en långsiktighet och hållbarhet behöver man troligen själv formulera varför man önskar gör något.

Det är alltså med sitt VARFÖR man sätter grunden och när man vet varför man vill sluta/undvika/minska sockret så blir allt väldigt mycket lättare. Då har man något att falla tillbaka på och det blir en tydlighet som hjärnan kan både processa och hantera.

Och ju tydligare man gör sitt eget varför desto bättre och lättare. Skriv ner på ett papper, säg det högt genom att prata med nära om din önskan.

Så utforma ditt VARFÖR och var tydlig till dig själv.

Ren och naturlig mat

Nummer två är ren och naturlig mat, mat som vi människor sannolikt är anpassade efter för att må bra. Kosten är ett kraftfullt verktyg för mycket i livet och det man äter påverkar suget efter sött.

I dagens moderna samhälle är det inte helt lätt att veta vad som är bra mat eller inte och man får många influenser och blir överöst med information och reklam om hur man ska och bör äta…

Vi, här Under vårt tak, utgår från ett ursprung och det våra förfäder åt (en Paleokost) och som människan därmed troligen biologiskt utvecklats av och med. Genom Paleokosten försöker man idag att efterlikna det våra förfäder åt under ungefär 2,5 miljoner år.

Om du är nyfiken på att äta enligt Paleo så kör vi en utmaning som heter Paleo30dagar, vi håller i tre utmaningar årligen och du kan läsa mer om dem på vår sida www.paleo30dagar.se

 

Det är väldigt spännande att se vad en ren och naturlig mat gör med kroppen när man verkligen håller sig till kostplanen.

 

Hälsoutmaning Paleo30dagar

Kan även rekommendera vår kokbok med namnet Ren & Naturlig Mat som innehåller recept för hela dagen (frukost, lunch och middag), samtliga helt enligt Paleo.

När man äter en ren och naturlig mat så kommer suget efter sött, med tiden, att minska drastiskt och troligen helt försvinna. Känslan för vad som är hunger och sug kommer förändras och förändras gör kanske även antal måltider, mellanmål och liknande. Känslan för hunger och sug blir klarare.

Vad man äter och känslor som kanske misstolkas lite kan driva ett sötsug. Och det positiva i detta är ju att man med denna vetskap kan förändra situationen.

 

Kokboken Ren och naturlig mat

”Försvar”

Två riktigt bra verktyg mot sötsug är alltså att formulera sitt varför samt äta en ren och naturlig mat. Men när det jobbiga sötsuget sätter in kan det också vara bra att ha en plan och ett för stunden bra ”försvar”.

Förberedelser och planering

Att ha t.ex. en portion med rester från middagen alltid redo i kylen. Sätter sötsuget in kan det vara fint att äta riktigt mat, det kan med tiden ge kopplingar till hjärnan om vad som faktiskt är bra och vad man önskar äta istället för sött.

Planera för sociala event och händelser så att du är redo och har något förberett.

Distraktion

Att ”lura” sina tankar och störa ett invant mönster är väl beprövade metoder som kan underlätta i massor.

Det kan vara flertalet olika saker men promenad, träning, läsa, prata med en vän eller gå ut i naturen är alla bra saker.

Ingefära och kokosolja (MCT-olja)

Båda dessa har naturliga egenskaper som kan minska ett sötsug.

Testa att t.ex. ta kokosolja i kaffet (istället för en godsak till kaffet), kokosoljan mättar, minskar sötsug, tas upp snabbt av kroppen redan i magsäcken och omvandlas till energi.

Skär upp tunna slantar av ingefära och lägg på ett bakplåtspapper som du sedan fryser. När du känner ett sötsug så testa att ta någon skiva av den frusna ingefäran.

Benbuljong

Buljongen, eller rättare sagt gelatinet i benbuljongen, innehåller ett protein som heter Glycin och detta protein har egenskaper som bland annat minskar sötsuget. I vår receptbank Paleoskafferiet så hittar du recept på en fin benbuljong som är enkel att göra.

Benbuljong är även ett bra tips om man har problem med mag-/tarmkanalen då den agerar läkande och uppbyggande för tarmen. Den kan reparera och återställer en bra tarmflora vilket i sig är grunden för ett minskat sötsug.

Avslutande ord

Vår förhoppning är att du genom denna text ska känna igen ett mönster och ett beteende som faktiskt går att ändra på om man önskar och vill.

Skillnaden mellan hunger och sug kan vara diffus men genom kosten sker en förändring och med hjälp av olika verktyg går det att göra sig fri från ett sötsug.

 

Visitkort för Under vårt tak

 

Liknande artiklar som kan vara intressanta för dig:

Påverka våra hormoner

Minska sötsug

Kollagen