Vi följer med spänning bloggen ”Led genom exempel” som Henrik Siwe skriver och fascineras speciellt av hans sätt att röra på sig och hur han ser på träning. Vi har många liknande tankar om att vara ute och ”leka” och njuta av naturen samtidigt som vi faktiskt får vår träning. Henrik har tidigare skrivit ett gästinlägg på vår blogg där han presenterar sig och sin blogg.
Med detta som bakgrund så har vi skickat en förfrågan till Henrik om han skulle vilja dela med sig om sina träningstankar på vår blogg!
Läs om en kanske lite udda men väldigt rolig träning och uppenbarligen otroligt effektiv!
Magnus & Jenny
Träning så kul och så enkelt…
Nu är jag här igen – och det känns lika roligt och lika stort som vid förra gästinlägget! Mitt första gästinlägg hos ”Under vårt tak” handlade om mig och varför jag driver bloggen ”Led genom exempel” samt lite generella tankar kopplat till kost och träning. Så när Magnus och Jenny undrade om jag inte ville skriva ett inlägg till, för att fördjupa mig inom träning, så blev jag väldigt glad. Det är något jag verkligen brinner för!
Vi landade till slut i att inlägget borde handla om min egen vardag och träning. Gärna med bilder från något ”som kan upplevas som lite udda träningsformer”, eftersom de fått en känsla av att jag gillar just det. (De har helt rätt.)
Så här kommer ännu ett gästinlägg från ”Led genom exempel”, den här gången under parollen ”Träning så kul och så enkelt”!
Till att börja med vill jag vara väldigt tydlig med min egen bakgrund och mina egna förutsättningar. Jag har aldrig varit överviktig. Jag har alltid tränat mycket. Först var det fotboll under hela uppväxten och sedan gym. Jag har alltid tyckt att jag har fått ”bra resultat” när jag går in för det. Baksidan av det är att jag också då och då har varit skadad eller sjuk, samt att det gått väldigt upp och ner vad gäller hur roligt det har varit att träna.
Att skilja på lek, träning och ”planlös motion”
Jag gillar verkligen Magnus och Jennys uppmaningar här på Under vårt tak om ”ut och lek”! För det är precis vad det handlar om – att ha roligt. Då är ”träningseffekten” bara bonus. På det temat så brukar jag låta mig inspireras av min 4-åring som tycks helt ovetande om hur ”jobbigt” allt hon gör faktiskt är. Hon springer hellre än hon går. Hon hoppar, klättrar, hänger, drar, kryper och försöker göra nya saker hela tiden – något väl värt att inspireras av och fundera kring. Varför känns det inte så för oss vuxna (de allra flesta) längre? En riktigt tuff utmaning på bloggen heter ”är du lika stark som min 4-åring?” – och den är inte helt självklar kan jag lova!
Min egen träning
Det är ofta som jag får frågan ”hur tränar du”? De flesta förväntar sig en detaljerad beskrivning av intervaller, hård styrketräning och en massa andra tuffa upplägg, eftersom den generellt rådande bilden just nu är att det är vad som krävs för att få muskler. När jag då berättar om min träningsfilosofi möts jag ofta av en skeptisk min och ”skämtar du?” eller ”vadå springa i lågpuls för att bygga grundstyrka?”. Så med det sagt – låt mig ge er min träningsfilosofi och vad det innebär i praktiken!
Tänkte att jag inleder med en översikt av vad jag siktar på per vecka. Märk väl att det inte är något jag alltid genomför till punkt och pricka varje vecka, även om min målsättning är att göra det. Mycket? Tja, det kan tyckas men för mig är träningen en stor och viktig del av mitt liv. Det är något som gör mig genuint glad!
Jag rör mig – löpning, rodd, simning eller liknande – i min MAF-puls* 3-5 timmar i veckan
Jag tränar styrka 1-2 gånger
Jag springer för livet någon gång i veckan/var 10e dag
Jag har ett par tillfällen av yoga/rörlighetsträning och avslappningsövningar i veckan – ofta runt 15 minuter innan sängdags på kvällen
Ovan är resultatet av mitt egna hemmasnickrade ramverk nedan. Jag misstänker att jag är en av få bland ”träningsbloggarna” som anser att träningsvärk är helt onödigt…
Alltid vara så lite som möjligt på gymmet men med maximalt resultat – jag har hellre roligt i skogen än spenderar massa tid på gymmet
Minimera ”onödig” träningsvärk – att inte kunna röra sig på en vecka är inte min grej
Hellre ”riktigt stark” än ”riktigt stor”
Jag vill optimera kroppen som fungerande helhet
Jag tränar inte för att ”bränna kalorier”
Vad betyder allt det där i praktiken?
Att röra sig i MAF-puls – ”lågpulsträning” är – av olika anledningar som jag skrivit metervis om på bloggen – något som jag ser som basen i min träning. Den korta storyn är att det är skönt, hållbart, långsiktigt och effekterna av den träningen är OTROLIGA. Den långa versionen finns på bloggen.
Jag lyfter riktigt tungt då och då. Min strävan är ett pass på gymmet varje vecka för att lyfta riktigt tungt. Skälet till att jag då väljer gymmet är att jag inte hittat något substitut för att få till 150-kilos marklyft (tips mottages tacksamt.) Det bästa som finns är att hitta utomhusalternativ till tung styrketräning. Som när jag hittade en stock på sommarstället att ge järnet med – utomhusstyrka när det är som bäst!
Sedan är jag som flera vet heltidsarbetande småbarnsförälder – vilket per definition innebär tidsbrist. För att råda bot på det har jag också några väldigt korta, snabba pass! En kroppscirkel – chins-benböj-armhävningar-planka – som går på runt 15 minuter och ett ”spring för livet” som tar runt 12-18 minuter beroende på hur man väljer att genomföra det. Båda dessa ger EXTREMT bra resultat och jag garanterar att man är nöjd efter dem!
Men igen, ju mer lek vi kan få in i träningen desto bättre! Ett av mina absoluta ”favoritpass” är att vara ute och springa helt planlöst i skogen här i Älta. Inga stigar. Inga fasta hållpunkter. Ingen runda. Bara skog, stenar, utmaningar och spännande inslag av att klättra i träd – det är jobbigare än man minns – gå balansgång på fallna träd och varför inte hoppa mellan stenar när chans ges.
De gånger jag har gjort det är jag alltid förvånad över dels hur fort tiden går och dels över hur hög puls jag har haft (naturlig intervallträning) men med en upplevelse som enbart varit riktigt positiv och genuint rolig. Varför inte testa lekplatspasset med barnen som vikt…
…eller ta tillfället i akt när det finns grushögar att flytta eller roliga utegym att ”leka loss i”!
Som avslutning vill jag dela med mig av två utmaningar som jag filmat. Den ena kallar jag för ”fotbollsmålsutmaningen” och den andra för ”balanskrypet”. De är båda ett sätt att sätta sin vardag och ”vanliga” träning i perspektiv. För båda kräver mer än bara styrka!
Motion utan lek eller träningstanke?
För så många är det som i vanligt tal kallas ”motion” något som inte är speciellt trevligt och nästan alltid upplevs som tråkigt. Ta löpning som exempel. Ofta börjar man för hårt och snabbt. Musklerna tar slut. Pulsen är superhög och om man inte springer fortare än förra gången så känner man sig misslyckad. Jag har varit precis där. Dit vill jag inte igen! Skillnaden mellan träning och planlös motion – vilket tyvärr många tror är bra träning – är att ”träning” är fokuserad, medveten, mätbar och genomtänkt. Det innebär också oftast låg skaderisk och reella hälsovinster!
Slutliga tankar kring min egen träning
Jag har ett enda eget mål – att vara så uthållig och ”allroundtränad” att jag kan säga ja till i stort sett vad som helst om någon vill att jag ska hänga med! Givetvis finns det saker jag inte klarar, men en milstolpe för mig är att jag numera kan springa ett maraton med en dags varsel – det har jag bevisat! Med det sagt är min grundinställning till träning numera att den ska optimera min hälsa – jag vill inte vara skadad mer. Det ska sammanfalla med min målsättning samtidigt som det ska vara så roligt, skönt och inspirerande som möjligt. Jag ska inte bara känna mig stark utan också vara stark!
Därmed inte sagt – inte på något sätt – att det är fel att ha målsättningar och måltider på lopp, tävlingar eller dylikt. MEN jag vill betona att det är min bestämdaste åsikt att det inte är värt att offra sin hälsa för att nå sina, ofta kortsiktiga, träningsmål genom att träna för hårt!
Slutligen, några väldigt konkreta budskap som jag vill avsluta med.
Börja hellre jobba med att förändra matvanorna än att ”dra igång hårdträningen” – det ger snabbare och hälsosammare resultat utan dåligt samvete när du inte längre pallar gå till gymmet
OM du vill träna och tycker det är KUL – så behövs ändå inte stenhård träning 5 gånger i veckan på gymmet för att komma i riktigt bra form – det är KONTRAPRODUKTIVT och OHÄLSOSAMT
Träning måste inte ge blodsmak för att ge resultat – det är ren marknadsföring!
Mer är INTE bättre – kvalitet framför kvantitet
Lek mer – alla tillfällen att göra något med kroppen kan tas tillvara. Gå balansgång i lekparken, stå på händerna med ungarna, hjula (något jag inte kan), låt ungarna rida på din rygg medan du går på alla 4 (hur jobbigt som helst)
Att sträva efter att leva hela livet i bästa möjliga form, det är för mig att leda genom exempel!
*Den som är nyfiken på MAF-puls, lågpulsträning och alla de passen som nämns ovan kan läsa mer om det på bloggen under ”min träningsfilosofi”
/Henrik Siwe