Sötpotatismjöl ett bra glutenfritt alternativ

Tillbaka
sötpotatismjöl i en påse

Sötpotatismjöl

Ett mjöl på enbart sötpotatis är både spännande och nyttigt. Sötpotatismjöl har en god och lite söt smak samt innehåller flera fina näringsämnen.

Artikeln innehåller annonslänkar till Glimja.

När man som vi testar nya recept var och varannan dag så hittar man även många nya smaker och produkter. Väldigt kul och intressant.

Ett sötpotatismjöl är 100% naturligt glutenfritt och består enbart av  sötpotatis. Toppenbra!

  • Innehåller enbart sötpotatis
  • Naturligt fritt från gluten
  • Näringsrik
  • Lågt glykemiskt index

Var köper man sötpotatismjöl?

I butik är det än så länge relativt ovanligt men man kan, i välsorterade livsmedelsbutiker, hitta mjölet och det finns då vanligen i hyllan för glutenfritt.

Ett säkrare tips är näthandeln som oftast kan ha ett större utbud, och priset brukar även var något lägre. En specialbutik eller nätbutik har säkert produkten i sitt utbud.

Du hittar sötpotatismjöl här på nätbutiken Glimja.

Varför sötpotatismjöl?

Vill man undvika spannmål så är mjölet väldigt bra då sötpotatis är en rot.

Det är också fint om man är glutenintolerant, eller av andra anledningar önskar utesluta gluten från sin kost, då mjölet är naturligt helt fritt från gluten.

Man kan baka på sötpotatismjöl, göra pannkakor, reda sås, soppa och stuvningar. Finns massa god och nyttig mat man kan göra med mjölet, bara att prova sig fram och experimentera.

Lågt GI

Mjölet innehåller även flera fina näringsämnen och har ett lågt glykemiskt index vilket innebär att man får ett jämnare blodsocker (kolhydraterna tas upp långsamt i blodomloppet).

Det handlar alltså om långsamma kolhydrater vilket gör att kroppen inte får en lika snabb blodsockerstegring och därmed kan använda energin kolhydraterna ger under en längre period.

Långsamma kolhydrater

Detta kan även vara intressant om man håller på med uthållighetsidrott då det ger en förhållandevis lång energitillgång.

Och de långsamma kolhydraterna tillsammans med det höga innehållet av kostfiber gör även att man håller sig mätt länge.

Kosthållning

Sötpotatismjöl passar i flera olika kosthållningar, så som t.ex. – Paleo, AIP, Vegetarian, Vegan, med flera.

Vad använder man sötpotatismjöl till?

Använd sötpotatismjöl i bröd, kakor, muffins, pannkakor eller redning i soppor, såser, stuvningar och grytor.

Recept till goda pannkakor med sötpotatismjöl hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet. Vi kallar dem helt enkelt ”Pannkakor på sötpotatismjöl”, de är lite matigare än en Bananpannkaka och har såklart en helt annan smak, ett fint och bra komplement alltså.

Man kan alltså baka glutenfritt med sötpotatismjöl, göra redningar och laga mat med mjölet – mycket mångsidigt. Prova sötpotatismjöl även i ditt kök.

Pannkakor bakade på sötpotatismjöl

Sötpotatis är näringsrik

Näringsinnehållet är också intressant och mjölet innehåller bland annat (utan inbördes ordning) både vitaminer och mineraler:

  • kostfiber
  • kalium
  • magnesium
  • kalcium
  • C-vitamin
  • vitamin B6
  • E-vitamin
  • Järn
  • Koppar
  • Folat

En näringsrik och fin knöl som man gjort mjöl på helt enkelt!

Prova sötpotatismjöl du också!

Du kan hitta mjöl på sötpotatis i specialbutiker eller på nätet, köp hem sötpotatismjöl redan idag och testa att baka eller laga mat med mjölet. Hitta nya spännande rätter och smaker på rena och naturliga råvaror!

Gör ditt eget sötpotatismjöl

Man kan ganska enkelt göra eget sötpotatismjöl hemma, för att göra detta behöver du:

Sötpotatis (antal sötpotatis efter önskad mängd mjöl)
Rivjärn
Ugnsplåt och bakplåtspapper
Mixer
Glasburk (med tätslutande lock)

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Skala sötpotatisen
  3. Riv dem grovt på rivjärnet
  4. Sprid ut den rivna sötpotatismassan på en plåt med bakplåtspapper
  5. Tiden i ugnen beror på hur mycket sötpotatis som ska torkas, men känn på den regelbundet – ska vara krispig
  6. Lägg den torkade sötpotatismassan i en mixer, med knivblad, och mixa den tills det blir ett fint mjöl
  7. Förvara mjölet i en glasburk mörkt i ett skafferi eller i kylen

Avslutande ord

Ett mjöl som är 100% naturligt glutenfritt och som består av enbart en (1) ingrediens är alltid intressant.

Mjölet är gjort på sötpotatis och innehåller därmed en del fina näringsämnen.

Prova gärna att baka på mjölet och hitta dina favoriter!

Magnus & Jenny