Raw kakao

Tillbaka
Raw kakao i en skål

Raw kakao

Ekologisk raw kakao, eller rå kakao, är den mest näringsrika kakao som finns och alla näringsämnen är bevarade i råvaran.

När man läser studier om de näringsmässiga fördelar som finns i kakao så är det just raw kakao som de utgår från och hänvisar till.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Det är alltså stor skillnad på raw kakao och den kakao som vanligen ligger i butikens hylla. En stor skillnad på alla sätt och något som kan vara värt att tänka på.

Kakao som kakao kan man tycka, men skillnaden är helt avgörande om man ser till näringsämnen och smak. Raw kakao är alltid att föredra och här kan du köpa en näringsrik och god variant.

Varför är det så stor skillnad på olika typer av kakao? Det ska vi reda ut i denna artikel, här ger vi dig information och underlag för att du ska kunna göra bästa valen av raw kakao.

Först information om Kakaoträdet

Trädet kommer ursprungligen från Mexiko och Central- och Sydamerika, men odlas nu även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen.

Kakaoträd heter Theobroma cacao, det döptes av Carl von Linné och namn betyder ”gudarnas föda”. Vackert och fullt förståeligt när man smakat på kakao, det är verkligen gudagott!

I skuggiga områden tillsammans med andra tropiska träd trivs kakaoträdet som bäst. På stammen och på större grenar sitter blommor som sedan bildar kakaofrukter. Frukternas kärnor är detsamma som kakaobönor. [1]

Vad innebär Raw kakao?

För att något ska få kallas raw (rå) så får råvaran, eller produkten, inte ha upphettats till över 42 grader (Celsius).

Raw food, råkost, levande föda är begrepp som brukar användas för att beskriva mat som inte värmts upp till mer än högst 42 grader (Celsius).

Bevara näringsämnen

Tanken med raw food är att vitaminer, antioxidanter och liknande kan vid högre temperaturer påverkas. Råvaran som värms över en temperatur av 42 grader riskerar därmed att inte bli lika näringsrik.

När det gäller just raw kakao så är processen mild och näringsbevarande.

Från en kakaoböna till ett pulver

Kakaobönan fermenteras och soltorkas. Massan som då bildas krossas och mals till en pasta, denna kallpressas sedan för att separera kakaosmöret. [2] Kvar är raw kakao som finfördelats för att bli ett pulver.

Torkade kakaobönor utspridda på ett bord, raw kakao

I äkta raw kakao så finns inga tillsatser och den har inte genomgått någon kemisk process. Detta gör att smaken är lite bittrare och aromen är mer intensiv.

Kakaons naturliga smaker framhävs alltså mer och tydligare.

Raw eller raffinerad

Om det inte framgår av förpackningen att det är just raw kakao så är det med största sannolikhet en raffinerad variant.

Så var noga med att läsa på förpackningen om du önskar köpa raw kakao. Raffinerad kakao innehåller alltså inte samma mängd näringsämnen och det är inte heller ovanligt att de innehåller tillsatser.

Som med allt man önskar köpa egentligen, läsa alltid på förpackningen och innehållsförteckningen – försäkra dig om att det är just denna råvara du önskar.

Ekologisk och/eller krav

En ekologisk och/eller kravmärkt råvara är att föredra. Något som odlats utan kemiska bekämpningsmedel kommer alltid vara bättre för kroppen.

Det finns inget naturlig eller hälsofrämjande med att odla med kemikalier.

För kroppen är det naturliga att föredra och det den i längden kommer att må bäst av.

Raw kakao är näringsrik

Raw kakao är väldigt näringsrikt och ska tydligen vara det livsmedel som innehåller mest antioxidanter av alla! Bara det är ju en åtråvärd trofé för ett livsmedel. Men kakaobönan ska innehålla över 300 olika näringsämnen vilket gör den unik.

Några av alla dessa näringsämnen och goda innehåll är:

Flavanoler är en typ av antioxidanter som finns i t.ex. kakao, men den är värmekänslig och förstörs sannolikt vid hög värme så som pastörisering.

Flavanoler är kända för att bland annat öka blodtillförseln till den del av hjärnan där minnesfunktionen sitter. Antioxidanten kopplas även till bra matsmältning, förbättrat immunförsvar, reglering av högt blodtryck och mycket mer. [3]

Kakao innehåller aminosyran tryptofan som ökar hjärnans produktion av serotonin och dopamin vilka är stämningshöjande och påverkar vårt humör positivt.

Den innehåller även aminosyran fenylalanin som kan ombildas till det så kallade kärlekshormonet vilket stimulerar nervsystemet och utlöser endorfiner. Av detta får vi en känsla av lycka och välbefinnande och det är nog något som många känner igen sig i efter att ha smakat på riktigt fin choklad.

Serotonin reglerar också människans sexlust och har genom historien använts som ett afrodisiakum.

Alkaloiden teobromin som finns i kakao är besläktat med koffein och har liknande effekt, det är uppiggande. Men det påverkar inte det centrala nervsystemet som koffein gör, teobromin stimulerar istället hjärtats funktion och blodflöde. [4]

Knapp med länk till Raw kakao

Vad kan man göra med raw kakao?

Det är nu det riktigt roliga börjar! Att njuta rena och naturliga råvaror med underbara smaker är bland det bästa som finns.

Man kan göra massor på raw kakao och det kanske lite uttjatade uttrycket – ”bara fantasin sätter gränser” – gäller verkligen här.

I vår receptbank Paleoskafferiet finns flera godsaker med raw kakao att njuta av. Några av alla de goda och smarriga recept som man enkelt gör är:

Lakritskulor med raw kakao

Raw jordgubbstårta

Dadelbollar

Chokladmousse

Energibars

Njut av förföriskt god smak med raw kakao i vetskap om att kroppen får massa fin näring som den behöver. Fina råvaror är till för att njutas!

Avslutande ord

All kakao är alltså inte bra kakao och det är stor skillnad näringsmässigt på raw kakao och raffinerad kakao.

Råvaran är proppad med nyttigheter som gör gott för kroppen.

Njut av ekologisk raw kakao!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

[1] Råvarubutiken
[2] Apotea
[3] Läkartidningen
[4] Kakaonibs