Paleo och kalcium

Tillbaka
Paleo och kalcium går det ihop?

Paleo och Kalcium

Äter man enligt Paleo så ingår inte mejerivaror och många undrar då hur man får i sig Kalcium?

Mejerivaror är absolut inte den enda källan även om det finns mycket just där.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hur fungerar kalcium i kroppen?

För det första, Kalcium är en mineral och viktig för alla levande organismer. För oss människor är det framför allt i benvävnaden och tänderna som den förknippas med.

Här ser den till att uppbyggnad och ett eventuellt läkande fungerar som det ska.

Men mineralen krävs även för att blod ska kunna koagulera och det sköter också om överföringar av vissa nervimpulser och det är faktiskt den vanligaste mineralen i våra kroppar.

Med andra ord, Kalcium är riktigt viktigt för oss alla!

I vilka råvaror finns Kalcium

Så vad får man då Kalcium ifrån när man inte använder mejerivaror?

Den finns i en rad olika råvaror och flera av dem äts dagligen, kanske till och med flera gånger!

Dessutom är det svårt att överdosera Kalcium (om man också har rätt mängd magnesium i kroppen) så det är bara att käka på!

Det är generellt inte så många som är i behov av kosttillskott för Kalcium men det kan behövas för vissa.

Vi rekommenderar alltid att man testar sig för att veta vad man eventuellt skulle ha en brist på. Oavsett om det gäller mineraler, vitaminer eller någon annan brist.

Några, utan inbördes ordning, av alla de råvaror som innehåller Kalcium är:

ägg
benbuljong
räkor
lam
sill
kyckling
broccoli
spenat
morot
mandlar
hasselnötter
pumpakärnor
purjolök
kryddor som t.ex. basilika och oregano
avokado
lök
sparris
grönkål (alla möjliga sorters kålvarianter)
sesamfrön
solrosfrön
kokosnötkött

Det går att göra listan ännu längre men detta är en del av de råvaror som innehåller Kalcium och är helt Paleo.

Bra att veta

Det man bör tänka på är att kroppen (utöver magsyran) behöver D-vitamin, C-vitamin och Magnesium (Kalcium och Magnesium samverkar i kroppen och det är Magnesium som styr halten av Kalcium i kroppen) för att kunna tillgodose sig Kalcium.

Men även motion och träning hjälper till med upptaget, man kan alltså träna sig till ett starkare skelett!

Dock så hämmas upptaget av spannmålsprodukter då dessa innehåller antinutrienter. Läs gärna mer i vår artikel – Vad är antinutrienter?

Även oxalsyra som finns i t.ex. spenat, tomater och rabarber hämmar upptaget.

Avslutande ord

Som en kort sammanfattning kan man alltså konstatera – mejeriprodukter är långt ifrån den enda källan till kalcium.

Att utesluta mejerier innebär därmed inte per automatik att man kommer få en brist, detta uppstår sannolikt mer ofta på grund av en brist på t.ex. magnesium, D-vitamin och så vidare.

Magnus & Jenny