Kollagen

Tillbaka

Kollagen

Kollagen är ett mycket viktigt protein och som med alla andra proteiner byggs det upp av aminosyror, vilka lysin och arginin är två.

Inlägg är om kollagen samt innehåller annonslänkar.

Det utgör ungefär en tredjedel av allt protein i din kropp, är helt naturlig och finns framförallt i den så kallade stödjevävnaden vilket inkluderar bland annat bindväv, muskler, ben, leder, brosk och senor.

Men det finns också i huden (som till 70% består av kollagen) samt, naglar och hår.

Tre bra tips på kollagen i form av kosttillskott:

Clean Collagen pulver, från gräsbetande nötkreatur, neutral smak, innehåller kollagen typ 1 och 3.

Collagen Premium+ pulver, från fisk, neutral smak, innehåller kollagen typ 1.

Genacol 100% Collagen kapslar, från nötkreatur, innehåller kollagen typ 1-5.

kollagentillskott i form av pulver i en skål

Vad är kollagen bra för?

Kroppen skapar själv mycket av den kollagen som behövs men produktionen avtar med ålder. Detta gör huden slappare och mer rynkig samtidigt som det pågår en kontinuerlig nedbrytning av proteinet.

Det är alltså proteinet som gör huden elastisk och fyllig, brist på proteinet kollagen kan också ge stela och ömma leder. Därför rekommenderas det vanligen som ett kosttillskott för personer som lider av artrit och inflammation i lederna. Men också allt eftersom man blir äldre.

Det behövs en bra nivå av kollagen i kroppen för att hålla oss friska, starka och vitala både utvändigt och invändigt.

Kollagen är bra för hud, hår, naglar, bindväven, skelett, senor, leder och muskeluppbyggnad. Det verkar även läkande för mag-/tarmkanalen och har med andra ord en både viktig och mångsidig funktion i kroppen.

Hur producerar kroppen eget kollagen?

Kollagen består av flera proteiner vilket är aminosyror. För att kroppen ska kunna producera eget kollagen behövs aminosyror, mineraler och C-vitamin. Av dessa ämnen kan kroppen bilda något som heter ”prokollagenmolekyler” vilka i princip limmar sig till varandra.

Dessa molekyler bildar i sig något som heter ”fibriller”, det liknar mikroskopiska strängar. När dessa strängar ansluter sig till varandra formas den nätstruktur vilket alltså kallas kollagen.

Proteinet kollagen är ett lim för kroppen

Proteinet återuppbygger kroppen samt reparerar den, det kallas även för ”limmet” eller ”armeringsprotein” som håller ihop kroppen.

Vikt

Proteinet har även en egenskap av att öka på metabolismen vilket är en positiv egenskap, och fördel, om man har viktminskning som mål.

Om man önskar gå ned i vikt kan det alltså vara bra att använda sig av  som kosttillskott.

Muskler

Man använder vanligen inte detta protein för att bygga muskler som ett vanligt proteintillskott utan för att stärka leder, bindväv, hår, naglar och för att bibehålla rörlighet.

Men det är ett bra komplement om man tränar mycket och hårt då detta kan slita på kroppen och kollagen fungerar då som en naturlig uppbyggnad.

Hud och kollagen

Hudens hälsa är direkt kopplad till kollagen, här agerar kollagenet för att skydda strukturen och bilda en barriär mot gifter och andra skadliga ämnen. Huden är, som de flesta vet, kroppens största organ och sitter alltså som kroppens yttersta skydd mot omgivningen.

vacker kvinna som representerar kollagen i huden

Kollagen ansvarar för hudens fasthet och utgör även större delen av läderhuden. Om man är i 30–40 årsåldern samt märker av att huden förlorat sin elasticitet, fasthet och att rynkor börjat dyka upp – då är det med största sannolikhet kollagenet i kroppen som minskat.

Kollagenet är den huvudsakliga beståndsdelen i hud, hår och naglar. Men även i ligament och bindväven.

Varför kan kollagenet i kroppen minska?

Det finns många faktorer som leder till en minskning samt att man då förlorar fasthet och elasticitet i huden när detta sker.

  • Luftföroreningar, gifter (mat, möbler, saker kan alla innehålla olika typer av gifter), rökning, stress, sömnproblematik, undermålig kost.
  • Hormonproduktion förändras under klimakteriet och åldrande vilket naturligt minskar kroppens kollagenproduktion.
  • Vissa medicinska behandlingar kan hindra kroppen från att absorbera vitaminer och mineraler, detta försämrar det naturliga upptaget så väl som kroppens egen produktion.
  • Tarmproblematik/-sjukdomar – så som IBS, tarmcancer, ulcerös kolit, crohns, celiaki, med flera – hindrar upptag och absorption av vitaminer och mineraler. Detta, precis som vid vissa medicinska behandlingar, försämrar det naturliga upptaget så väl som kroppens egen produktion.

Hur får jag i mig kollagen?

Var finns kollagen naturligt? Kan man äta något speciellt – ja du kan enkelt tillföra kroppen detta protein via din kost.

Genom att äta mer kollagenrika livsmedel och råvaror så som inälvsmat och benbuljong ökar man mängden.

Men det finns även att köpa som tillskott i form av hydrolyserat kollagen vilket vanligen utvinns från nötkreatur eller fisk.

Benbuljongspulver

Genom att koka en benbuljong och sedan torka den till ett pulver så får man ett benbuljongspulver som innehåller alla hälsofördelar i form av kollagen.

Benbuljongspulver används på samma sätt som vanlig buljong – man blandar upp pulvret i vatten och använder det sedan i t.ex. en soppa eller en gryta. Förhöjer smaken, ger en mustighet och ett djup till rätten samt det viktiga kollagenet.

Läs mer om benbuljongspulver i vår artikel här eller se pris hos webbutiken Bodystore här.

Organtillskott

Kan även tipsa om helt naturliga organtillskott gjorda på svenska, gräsbetande nötdjur som är både ekologiska och KRAV märkta.

Inälvor är mycket näringstäta och innehåller utöver kollagen även flera mineraler och vitaminer, läs mer om organtillskott här.

Recept med kollagenpulver

Då kollagen är ett protein klarar det att tillagas i värme utan att förstöras. Man kan alltså blanda tillskottet kollagenpulver i recept när man bakar, lagar mat eller t.ex. smoothies.

Vanligast är sannolikt att blanda kollagen i kaffe eller i te, men att blanda ner i smeten när man gör pannkakor är både ett enkelt och smidigt sätt att tillgodogöra sig kollagen.

Recept på Pannkakor med kollagen hittar du här.

Något som är väldigt smarrigt, energigivande och även bra är att blanda ner pulvret i godsaker. Ett mycket fint recept för fudge som innehåller just detta tipsar vi mer än gärna om!

Recept på Kollagen fudge hittar du här.

Bovint och marint kollagen

Bovint kollagen utvinns från nötkreatur och marint kollagen från, främst, fisk. Peptidmolekylerna i marint kollagen är lite mindre, vilket gör dem något mer biotillgängliga. Alltså något som är enkelt för kroppen att tillgodogöra sig är kollagen från fisk.

Men även om biotillgängligheten är större i marint kollagen så är de flesta kollagentillskotten från bovint hydrolyserade och därmed lika lättillgängligt för kroppen. Hydrolyserat innebär att proteinet är förspjälkat, uppdelat i minsta beståndsdel, och därmed tas upp av kroppen både snabbt och lätt.

För en mer underhållande dos (kontinuerligt intag) finns hydrolyserat Clean Collagen från gräsbetade kor vilket håller en mycket hög kvalité. Vi skulle säga att detta är bäst i test av de vi provat.

C-vitamin kan även öka upptaget av kollagen, det kan därmed vara en fördel att få i sig extra C-vitamin om man tar kollagen som tillskott.

Läs mer om C-vitamin i vår artikel här.

Finns det veganskt kollagen?

Nej det finns inte ett veganskt kollagen. Kollagen är animaliskt och finns därmed inte i växtriket, men man kan ta ett veganskt tillskott som främjar den kroppsegna produktionen av kollagen.

Ett veganskt ”kollagentillskott” består vanligen av näringsämnen som främjar den kroppsegna kollagenproduktionen och det kan även innehålla näringsämnen som motverkar nedbrytningen av kollagen i kroppen.

Men det finns alltså inget växtbaserat kollagen.

kollagenpeptider och hydrolyserat?

Peptider är de beståndsdelarna som kollagen bryts ner till och när detta skett kallas det Hydralyserat kollagen. Man bryter helt enkelt kopplingarna i aminosyrorna vilket även är det som naturligt sker i kroppen under matspjälkningen.

När det är hydralyserat så kan kroppen enklare tillgodogöra sig proteinet, en annan effekt är att det blir smaklöst (neutral smak) och det blandar sig enklare i vätska och mat.

Graviditet och barn

Då kollagen är helt naturligt protein som kroppen behöver och mår bra av så finns inga hinder för att äta detta som ett rent tillskott om man är gravid (eller ammar) eller att ge det till sina barn.

Dock så bör dosen kanske minst vara halverad för barn upp till omkring 15-års ålder.

MSM är inte kollagen

Många har lätt för att förväxla MSM och kollagen, men det är alltså inte samma sak. MSM är ett organiskt svavel som vanligen återfinns i växter och Kollagen är ett protein vilket enbart finns i animalier.

Dock så kan MSM bistå kroppen i sin egen produktion av kollagen vilket gör den till en vanlig ingrediens eller råvara i tillskott som just ska främja kroppens egen tillverkning.

Clean Collagen

Clean Collagen har neutral smak, brukar beskrivas som smaklöst, och det är ett pulver. Pulvret blandar sig lätt i mat samt varm och kall vätska, vilket gör det väldigt mångsidigt och enkelt att tillföra som ett kosttillskott i vardagen.

Lägg pulvret i mat, vid tillagning eller servering. Blanda ner det i kaffe eller te, en smoothie eller en proteindrink. Det finns mängder med alternativ och möjligheter.

Vi tipsar gärna om kollagenkaffe som är otroligt gott och välgörande! Prova gärna denna, på många sätt, goda kaffedrink.

”kollagen

Bild från: Hälsa som livsstil

Kollagentyper

Det finns 6 olika typer av kollagen i kroppen vilka har specifika funktion.

Typ 1-6 finns primärt i:

  1. hud, hår, naglar, leder, skelett, ligament, tänder, organ och interstitialvätska
  2. brosk, ledbrosk, ledvätska och ögonvätska
  3. hud, muskler, blodkärl och lever
  4. inre organ och basalmembran
  5. fostervävnad, cellvävnadens ytskikt och interstitialvätska
  6. interstitialvätska (ovanlig i kosttillskott)
Vilket kollagentillskott ska man välja?

Det första man bör fundera på är av vilken anledning man önskar ta kollagen som tillskott. Alltså se till personliga behovet samt vilka preferenser man har.

Därefter titta på vilka typer av kollagen som finns i just det kollagentillskottet man önskar använda. Om det är tablettform eller pulver samt eventuell smak.

Dosering

Ett förslag på dosering kan vara en till två matskedar per dag. Men vi är alla olika individer med olika bakgrund, livsstil och förutsättningar, det innebär att mängden kan variera lite och därmed blir den individuell.

Man bör äta ett kollagentillskott under minst 30–60 dagar innan man kan förvänta sig ett resultat. Har man en bakomliggande problematik, som t.ex. en sjukdom, så kan det ta längre tid innan märker av en skillnad.

Men något som de flesta ser relativt tidigt, samt oftast tydligt, är att naglarna växer snabbare och de brukar också bli hårdare. Det är även vanligt att håret får en boost och börjar växa snabbare.

Biverkningar och effekter

Det är, och bör heller inte vara, så många biverkningar med ett rent kollagentillskott. Det vissa personer skulle kunna märka är en mage i olag, att det ”kör” i magen och att man kan behöva uppsöka toaletten.

Rekommendationen är då att börja lite försiktigt med en mindre dos under en period och efter hand öka upp mot en normal daglig dos. Ta det gärna försiktigt och under lång tid.

Tre bra tips på kollagen i form av kosttillskott

Clean Collagen pulver, från gräsbetande nötkreatur, neutral smak, innehåller kollagen typ 1 och 3.

Collagen Premium+ pulver, från fisk, neutral smak, innehåller kollagen typ 1.

Genacol 100% Collagen kapslar, från nötkreatur, innehåller kollagen typ 1-5.

Vad påverka kollagen i kroppen negativt?

Det kan finnas olika orsaker till en dålig kollagenproduktion men primärt är sjukdomar, kost och miljögifter/-föroreningar de vanligaste. Vid hög ålder så minskar den naturliga produktionen av kollagen  kroppen.

Följande har negativa effekter på kollagen i kroppen:

  • Autoimmuna sjukdomar
  • Dålig och brisande kosthållning
  • Föroreningar i luft och vatten (gifter)
  • Sjukdomar i mag-/tarmkanalen (så som t.ex. IBS, Crohns, m.m.)
  • Sömnproblematik

Både för att främja den kroppsegna kollagenproduktion samt för att bromsa nedbrytningen så är livsstilen avgörande. Kost och rörelse har stor betydelse för hälsan.

Avslutande ord

Om du önskar läsa mer om hur man kan må sitt bästa jag och vad vi gör för att boosta vår hälsa så läs gärna vårt inlägg om Hälsoboosta. Här skriver vi om hur vi optimerar vår hälsa och vad som kan vara bra att tänka på.

Kosttillskott kan och bör inte ersätta en hälsosam kost och livsstil. Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig, din kropp och din hälsa.

Information om bloggen under vårt tak samt bild

Källor:
Nyttoteket
Hälsa som livsstil