Jordmandelmjöl och Tigernöt

Tillbaka
Hela tigernötter som blir till mjöl

Jordmandelmjöl

Det finns många spännande mjölsorter och Jordmandelmjöl är en av dessa.

Namnet till trots så är det ingen nöt utan knölen på en rot, liknar alltså mer potatis än nötter.

Mjölet är 100% naturligt fritt från gluten.

Artikeln innehåller annonslänkar till Glimja och Bodystore.

Fler namn på jordmandel

Jordmandelmjöl kan även kallas för Tigernötsmjöl. Innan de mals till ett mjöl så är de i formen av små kulor (knölar) och de säljs även hela och torkade i denna formen, det är då Tigernötter (Tigernöt).

På spanska heter de Chufa och på engelska Tiger nuts.

Annons för jordmandelmjöl hos Glimja

Tigernötter har många användningsområden

Man kan själv köra Tigernötter i matberedaren, med knivar, till ett mjöl.

Hela Tigernötter kan man äta som de är (ett litet snacks), dock lättare om de blötläggs innan så att de inte blir så hårda. Men att krossa lite Tigernötter och dekorera bakverk med eller ha som extra crunch springlat över en sallad är supergott.

Denna mjölsort passar fint i olika kosthållningar så som, bland annat, Paleo och AIP. Alla med en glutenintolerans eller nöt-/mandelallergi kan njuta av bakverk gjorda på denna lilla knöl.

Jordmandelmjöl kan ersätta mandelmjöl i recept

Något som kommer få alla med nöt- och mandelallergi att dra på smilbanden lite extra, när det gäller denna mjölsort, är att det vanligen går att ersätta Mandelmjöl rakt av (1:1) i recept med detta mjöl.

Det öppnar dörrarna för många allergiker att baka recept med Mandelmjöl utan att behöva experimentera och testa sig fram i bakningen. Förenklar och underlättar i massor, ta bara receptet du är nyfiken på som innehåller Mandelmjöl och ersätt med Jordmandelmjöl.

Hela torkade tigernötter samt en skopa med Jordmandelmjöl

Hur smakar jordmandelmjöl?

Smaken är söt och nötig och påminner kanske något om mandel.

Det är även en av anledningarna till att man oftast kan byta ut Mandelmjöl mot Jordmandelmjöl i olika recept, gäller både bak och matrecept.

Näringsinnehåll

Näringsmässigt så är mjölet riktigt bra för att vara en liten rot. Den är rik på mineraler så som järn, magnesium, fosfor, kalium och zink. Samt vitaminer så som E-vitamin och C-vitamin.

För att vara en knöl så är den överraskande rik på fett, ungefär 25%. Kolhydratsmässigt ca 50% och lite protein på nästan 5%.

Jordmandelmjöl innehåller även en del fiber samt resistent stärkelse, vilket är Prebiotika, som stimulera tillväxten av de hälsofrämjande bakterierna i din tarm.

Köpa Jordmandelmjöl och Tigernötter

Är du nyfiken på att prova Jordmandelmjöl så finns det bland annat att köpa på nätbutiken Glimja.

 

Spana in ett gott recept med Mandelmjöl och baka det med Jordmandelmjöl, kul att prova och spännande att se resultatet samt att även nötallergiker och glutenintoleranta kan njuta av bakverket!

För härliga recept tipsar gärna om vår bok Nyttigare Gott som innehåller en massa smarrigt på bakat. Allti i boken är 100% naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker.

Här hittar du, bland annat, recept med mandelmjöl som man alltså skulle kunna ersätta med Jordmandelmjöl. Spännande och roligt!

Smal bild med Tigernötter på en bordsskiva

Kanske är du även nyfiken på att testa hela torkade Tigernötter (Jordmandel)? Äta som snacks, krossa och strö över yoghurt, glass eller sallad.

 

Avslutande ord

Prova nytt och se om Jordmandelmjöl passar dig.

Har du tips och tankar på hur man kan använda Jordmandelmjöl och Tigernötter, kanske till och med goda recept, så dela gärna med dig av detta i en kommentar här nedan.

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild