Gurkmeja är hälsokost förpackat i en rot
Det har väl inte undgått någon att Gurkmeja (Curcuma longa) är välgörande för vår kropp. Den har en lång rad av hälsofördelar, alltså rena hälsokostpaketet förpackat i en liten gul rot.
Inlägget är om Gurkmeja och innehåller annonslänkar.
Gurkmeja är en näst intill magisk rot med fantastiska hälsovinster. Allt ifrån starkt inflammationshämmande och förbättrad matsmältning till att skydda levern mot gifter!
Vi tipsar gärna om Raw Gurkmeja i pulverform eller i kapsel:
Historia
Med sitt ursprung från Sydostasien så har Gurkmeja under mer än fyra tusen år använts inom Ayurvedisk läkekonst. Som naturläkemedel vid många behandlingar så som inflammationer, hudproblem, matsmältningsproblem, leversjukdomar, m.m. [2].
Sannolikt så förde Marco Polo in örten till Europa då han till och med omnämner den i en av sina egna böcker [2].
Örten tillhör arten ingefära (och även smaken påminner något om ingefära men kanske något mer bitter) och det är växtens jordstam som blir det gula pulver vilket vi är vana att se i butiken.
Men självklart finns det även färsk Gurkmeja att köpa och detta hittar man vanligen i en butik med välsorterad grönsaksavdelning.
Jordstammen kokas först och man torkar den sedan för att slutligen mala den till ett pulver.
Hur används Gurkmeja?
Pulvret kan så klart användas som krydda, det ger bland annat den gula färgen till curry.
Man kan blanda den i olika rätter eller drycker – så som t.ex. Guldmjölk vilket är väldigt populärt och välgörande! Och såklart, ta som ett helt naturligt kosttillskott.
Men det gula pulvret används även vid naturlig färgning av trä, papper, ägg och läder. Vackert, kul och spännande!
Kurkumin
Gurkmeja är fyllt av antioxidanter och det är speciellt en antioxidant, kurkumin (även ”curcumin”), som är extra intressant. Denna antioxidant samordnar med övriga men har även en så kallad ”chefsroll” och är därmed styrande.
Kurkumin är alltså den aktiva ingrediensen i roten och det som omskrivs mest, det har gjorts mängder (tusentals) av studier kring denna antioxidant [1].
Vilka hälsofördelar har roten Gurkmeja?
Som vi har skrivit här ovan så är roten väldigt väldokumenterad. Det har gjorts mängder av studier kring dess hälsoeffekter och det är en av de starkaste antiinflammatoriska ”kryddorna” som finns. Den har många stöttande och stärkande effekter för våra kroppar.
Vi kommer långt ifrån ta upp alla men nedan finns ett urval av de hälsoeffekter Gurkmeja är förknippat med, de står inte i någon rangordning:
Gurkmeja
• har flera läkande egenskaper
• minskar inflammationen
• förbättrar matsmältningen
• är renande för blodet
• skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion
• stärker hudens elasticitet
• ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnad
• blockerar bildningen av AGE-komplex (Advanced Glycation end-producs) vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, parkinson och alzheimer
• kan förhindra övervikt genom att minska blodflödet till fettceller
• kan genom innehållet av kurkumin motverka och, eventuellt till och med, reversera bland annat cancer, artrit och alzheimer
(källan till hälsoeffekter [3])
Samt en rad andra hälsofördelar – det är stora ord för denna lilla rot. Men det är även väldigt mycket forskning som gjorts.
Äta Gurkmeja
Så hur kan man då äta gurkmeja och hur mycket är bra?
Det första man bör vara medveten om är att kroppen inte är jättebra på att ta upp den aktiva antioxidanten kurkumin utan behöver ”hjälp” med detta.
En bra bärare och ett transportmedel av kurkumin är fett. Tar man kapslar så är det en fördel att ta dessa till en måltid eller kanske till och med ihop med en tesked kokosolja.
För att öka kroppens absorption så kan man ta Gurkmeja tillsammans med svartpeppar vilket innehåller piperin som hjälper upptaget av kurkumin [3].
Det är lite olika bud om vilken mängden som är bra men vanligen brukar måtten en tesked till en matsked uppges (från 5 ml till 15 ml) som ett fint dagligt mått.
Vi tipsar gärna om Raw Gurkmeja i pulverform eller i kapsel:
Ett av de lättare sätten att få i sig Gurkmeja i pulverform tycker vi, och som vi använder oss av i vår vardag, är att göra Guldmjölk. Du hittar vårt uppskattade recept på Guldmjölk i vår receptbank.
Väljer man gurkmeja i kapselform är det väldigt enkelt att ta en kapsel till sin frukost som ett rent kosttillskott.
Färsk gurkmeja kan rivas eller finhackas ner i en sallad, ätas rå som den är eller tillsättas i matlagning – det ger ju även en fin färg till rätten.
I kryddan curry är Gurkmeja en del och denna krydda är både användbar och väldigt god! Du kan använda Gurkmeja i bakverk eller i varma drycker då uppvärmningen inte har någon stor inverkan [3].
Avslutande ord
Gurkmeja är alltså ett bra och naturligt sätt till att få i sig nyttigheter som har stora hälsoeffekter på både kort och lång sikt.
Genom att få in en fin rutin i din vardag med att t.ex. dricka en kopp Guldmjölk på kvällen så har du taget ett stort hälsokliv på ett både enkelt och gott sätt.
Källor
[1] Food Pharmacy
[2] Wikipedia
[3] Sanna Ehdin
Paleo paleorecept detox hälsodryck