Frysa in färska kryddväxter
Kan man frysa in färska kryddväxter och örter? Ja det går utmärkt och kommer bevara de härliga smakerna under hela året.
Frys in kryddor och örter
Dax att frysa in ännu en omgång med rosmarin! Kryddväxter och örter är alltid roligt att kunna plocka fram under vintern för att använda i sin matlagning – så gott och fräscht!
I inlägget skriver vi om kryddväxter samt hur de kan förvaras och artikeln innehåller annonslänkar.
Jenny´s mor och far odlar lite olika kryddväxter för husbehov och vi passar på att plocka med hem om det finns mycket av något. Olika år har de olika mycket av olika kryddor, men just rosmarin brukar det ofta vara gott om i deras köksträdgård.
Det tycker vi om, för då kan vi fylla på vårt vinterförråd av kryddor och örter i frysen.
Det går att frysa alla kryddväxter och örter
Det är självklart mer kryddor än rosmarin som går att frysa in. Vi skulle säga att man kan frysa in alla typer av färska kryddor och örter.
Eller torka kryddor och örter om man tycker det är bättre. Detta fungerar också utmärkt, lite längre ner i artikeln hittar du information om att torka.
Det gå att frysa in kryddväxter som rosmarin, basilika, timjan, libbsticka, körvel, dragon, mejram, koriander, salvia, oregano, dill, citronmeliss, persilja, gräslök, med flera.
Många passar utmärkt att torka också, t.ex. dragon, salvia, rosmarin, oregano, timjan. med flera. Beroende på vad man är van vid så kanske just oregano, timjan och dragon känns bättre som torra kryddor.
Att tänka på
Man måste ta hand om kryddor och örter i sin köksträdgård innan frosten kommer. Har de varit frostangripna så har de oftast svårt för att överleva. Detta är regel ett! Skulle ju vara väldigt tråkigt om man vårdat sin köksträdgård en hel sommar bara för att sedan låta frosten förstöra…
Beroende på vad det är för kryddväxt eller ört så kan man behöva en kniv (eller sax) när man skördar. Om man bryter av stjälkarna finns risk för att man skadar växten.
Man kan oftast skörda kryddväxter och örter under hela säsongen och skär eller klipper då vanligen av toppskotten.
Ta helst inte hela stjälken utan lämna några blad längst ner. Detta för att växten ska ha möjlighet till att fortsätta växa och bilda nya skott. En säsong är lång och man kan ofta skörda mycket under lång tid.
Vårdar man sin köksträdgård kan den skördas många, många gånger och alltså ge en riklig skörd. Man behöver vanligen inte så stor yta för att tillgodose sitt husbehov under ett helt år, några krukor eller en pallkrage till sin odling kan räcka fint.
Enkelt att använda frysen
Något som är väldigt enkelt och fungerar riktigt bra är alltså att frysa in kryddväxter. Efter att vi skördat växterna sköljer vi av dem och låter dem sedan torka lite på en kökshandduk.
Efter detta är det enkelt att rensa lite, plocka bort vissna och fula stjälkar, löv samt titta så att det inte följt med några småkryp eller liknande.
Beroende på vilken typ av krydda/ört (kryddörter) det är så repar vi av ”bladen”, på t.ex. rosmarinen och timjan, från sina stammar. Bladen läggs ner i en tätslutande glasburk och burken åker in i frysen. Klart. Toppenenkelt.
Vissa växter hackar man bara ner och andra repar man. Det beror på vilken sort och vad, samt hur, man använder sina växter till i maten och matlagningen.
Nu kan man ta upp burken från frysen närhelst man önskar och plocka ur önskad mängd, sedan in med den i frysen igen. Blir precis som att använda färska kryddväxter i matlagning!
Fast det finns ett litet undantag – dekoration. De flesta kryddväxterna och örterna kommer inte se lika späda och fina ut som färska och gör sig därmed inte så bra och fint som dekoration.
Märk upp dina burkar
När man har några olika burkar i frysen med kryddväxter och örter kan det vara svårt att se vad som är vad. Ett tips är då att märka upp burkarna med respektive namn.
Man märker burkarna innan de åker in i frysen så att det blir enkelt att hitta rätt när man önskar använda dem.
Torkade örter är lätt att känna på doften vad det är men frysta kan vara svårt, för att inte säga helt omöjligt, att lukta sig till sorten.
Hur länge håller kryddväxter och örter i frysen?
Man kan enkelt förvara kryddor och örter under minst ett år i frysen. De kommer hålla sig fräscha och fina.
Tänk dock på att inte tina upp kryddorna för att sedan frysa om dem, det kommer de att ta skada av.
Torka
Ett annat sätt är att torka kryddor, det är inte lika snabbt och enkelt men fungerar utmärkt och ger även det ett fantastiskt resultat.
Vi skulle säga att vad man väljer torka alternativt frysa – är helt upp till vad man är van vid och känner sig bekväm med. Kanske lagar man mat där torkade kryddor passar bättre och då torkar man helt enkelt sin kryddskörd!
Man kan hacka ner kryddväxterna och breda ut dem på t.ex. en kökshandduk så att de får torka inomhus. Detta tar dock lång tid och det behövs mycket plats.
Man kan även repa (eller hacka) och sedan sprida ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt, in i ugnen på 50 grader under några timmar (var försiktig med varmluft då detta kan blåsa bort allt).
Eller använda sig av en torkugn som är specialgjord för att torka olika typer av råvaror. En torkugn fungerar väldigt fint och vi använder den också till att torka äppelringar, olika frukt, svamp, göra bärremmar och lite annat smått och gott.
Köpa torkade örter
Är du nyfiken på torkade örter och önskar köpa färdigt så kan vi tipsa om Örtagubben som har ett fint utbud av ekologiska torkade örter.
Örtagubbens ekologiska torkade kryddor kan användas i matlagning, som dekoration, brygga te på eller göra egna kroppsvårdsprodukter av dem!
Avslutande ord
Prova gärna att frysa in eller torka dina kryddor och örter och njut av dem året om. De behåller sin smak och förhöjer rätterna du lagar!
Njut av färska kryddväxter och örter även under vintern!