Ersätta ägg i bakning 5 bra tips
Ägg är vanligt i många recept när man bakar och även i matlagning. Den första tanken är kanske – man kan ju inte baka utan ägg? eller? kan man?
Inlägget innehåller annonslänkar.
Visst skulle det skulle vara fint om man kunde ersätta ägg i bakning med något annat ibland.
Jo, man kan faktiskt ersätta ägg i bakning! I vissa recept går det kanske helt enkelt att bara utesluta ägget och vid andra tillfällen krävs någon annan form av bindemedel. Då gäller det att vara kreativ och tänka till lite extra.
Vad har ägg för funktion i bakverk?
Ett ägg har en emulgeringsförmåga vilket enkelt uttryckt innebär att ägget fungerar som ett bindningsmedel. Ägg bidrar även med vätska och viss hjälp vid jäsning för att skapa luft och lite höjd i bakverket.
Genom att tillsätta ett bindningsmedel (eller som det också heter emulgeringsmedel) i t.ex. ett bakverk så håller det ihop och smular, förhoppningsvis, inte sönder så fort man skär upp eller tar i det.
Det är primärt äggulan som har en emulgeringsförmåga i ett ägg.
En av de viktigare sakerna som man bör veta, när man väljer vad man ska ersätta ägget med, är att ha förståelsen för funktionen av ägget i just det recept som man vill göra ersättningen till. Ägg bidrar ju med lite olika egenskaper i olika recept.
Det finns flera alternativ för att ersätta ägg i bakning men man bör vara medveten om är att det finns inget direkt substitut för ägg (när det gäller näringsvärden och exakt funktion). Vad man än ersätter med så kommer konsistensen sannolikt att bli lite annorlunda och kanske även i viss mån smaken.
Men det går självklart att få toppenfina och goda resultat utan ägg i dina bakverk!
Naturliga äggersättare funkar väldigt bra och man kan lösa detta på lite olika sätt. Beroende på vad man använder för att ersätta ägget är lite upp till vad man ska baka samt vad man har för personliga preferenser. Så som eventuell bakomliggande problematik som matallergier eller t.ex. att man äter en specialkost.
För bästa resultat rekommenderar vi att man inte ersätta mer än 3-4 ägg per recept i ett bakverk. Mellan 1-2 ersättningsägg är optimalt, men det kommer sannolikt att ”fungera” med fler.
Enligt vår erfarenhet så blir det dock ett något sämre slutresultat i och med den ökade mängden ersättningsägg.
5 tips på ersättning till ägg i bakverk
Äggersättning är enklare än man tror och vi hoppas att dessa tips ska ge dig både inspiration och glädje till att prova dig fram med just din bakning. Och förhoppningsvis hitta en favoritmetod som fungera bra.
Recepten nedan ersätter ett ägg i bakverket och om man önskar ersätta mer än ett ägg så är det bara att öka upp (gångra) ingredienserna med det antal ägg man önskar ersätta.
Chiafrön – ersätter 1 ägg
Chiafrön sväller och klibbar ihop sig med varandra och blir ett mycket bra bindemedel istället för ägg i t.ex. mjuka och hårda kakor. Fröna kommer, när de blandas med vatten, bilda en geléaktig massa.
1 msk chiafrön
3 msk varmt vatten
Blanda chiafrön med vatten.
Låt stå i ca 15 minuter före användning.
Det går även att mixa/mala chiafröna så att de blir mer pulveraktiga, då behöver man inte känna fröna i det färdiga bakverket.
Krossade linfrön – ersätter 1 ägg
Krossade linfrön blandat med vatten (fungerar även med kokosmjölk eller t.ex. nötmjölk) får en liknande effekt som chiafrön. Detta kan ibland fungera lite bättre i kakor, då chiafrön både syns lite mer och kan kännas av i bakverk.
Linfröna måste vara krossade (eller finmalda i t.ex. en matberedare) för att fungera. Vad man väljer att använda beror på hur man önskar att det färdiga resultatet ska se ut. Om man mal linfröna så kommer dessa inte att synas eller kännas i det färdiga bakverket.
1 msk krossade (allt. finmalda) linfrö
3 msk vatten
Det finns två tillvägagångssätt:
alt. 1: Lägg ingredienserna i en kastrull och låt sjuda, under ca 5 minuter (rör om emellanåt), tills det blir en tjock äggviteliknande konsistens.
alt. 2: Blanda ingredienserna i en mixer eller matberedare tills du har en tjock och krämig blandning.
Låt stå i ca 15 minuter före användning.
Banan – ersätter 1 ägg
Banan fungerar inte bara som ett bindningsmedel utan ge även lite extra naturlig sötning och smak. När man använder banan bör man tänka på att minska eventuell annan sötma i receptet.
0,5 st banan
1 krm bakpulver
Mosa bananen fint och blanda ner bakpulvret.
Passar till lite sötare bakverk där man tycker att banansmaken fungerar. Som t.ex. en banankaka, kladdkaka eller andra chokladiga bakverk.
Bananen är i sig själv ganska stärkelserik och binder därmed bra, men vill du ha ännu mer bindmedel så tillsätt även 1 tsk tapiokastärkelse (-mjöl).
Äppelmos – ersätter 1 ägg
Precis som banan så är äppelmos ett bra bindmedel och samtidigt tillföra naturlig sötma. Även här behöver man alltså att se över och minska på eventuell övrig sötma som kan finnas i receptet.
0,5 dl äppelmos
0,5 tsk bakpulver
Blanda ihop ingredienserna.
Resultatet brukar bli mjuka och fluffiga kakor.
Allmänt tips
Man kan också lägga till lite (omkring 1 tsk, beroende på recept) psylliumfröskal och i vissa fall även en gnutta extra bakpulver, beroende på receptet i övrigt.
Detta för att få in mer luft, höjd och volym. Man behöver alltså prova sig fram lite för att uppnå bästa resultat, det gäller för alla tips ovan.
Tapiokastärkelse – ersätter 1 ägg
Tapiokastärkelse (-mjöl) ges oftast samma egenskaper som potatismjöl (och majsmjöl) vilket inte är helt korrekt. Den kan visserligen användas som redning (man kan t.ex. köpa arrowrot i kryddavdelningen avsett för redning och detta är liknande som tapiokastärkelse) och är väldigt lik potatismjöl i torr form, men i bakning har den fler egenskaper.
Tapiokan binder även ihop och ger en seg konsistens till bakverken vilket andra stärkelserika mjöl inte alls gör till samma grad. Ett exempel på detta är vårt Stekpannebröd som blir just segt och därmed fungerar toppen att använda till wraps eller liknande. Den kan också skapa luftbubblor lite likt gluten i bakverk.
Tapiokastärkelse/-mjöl kan användas med måtta om man äter enligt kosthållningen AIP (autoimmuna protokollet) vilket gör detta tips riktigt intressant för alla med någon autoimmun sjukdom.
3 msk tapiokastärkelse (-mjöl)
0,5 dl vatten
2 tsk neutral olja
Det finns två tillvägagångssätt:
alt 1: blanda tapiokastärkelse med fingervarmt vattnet samt olja väl, låt stå i ca 5–10 min.
alt 2: häll tapiokastärkelse, kallt vatten samt olja i en kastrull och blanda samman allt väl innan du sätter kastrullen på spisen.
Sätt på låg värme, rör kontinuerligt tills blandningen stelnar till en seg, vit gummilik pasta.
Den kommer sannolikt att bildas klumpar under tiden men fortsätt bara rör kontinuerligt (och relativt snabbt), försök få pastan så jämn som möjligt.
Använd något platt (som t.ex. en stekspade) när du rör så att du kommer åt att hela tiden röra upp från botten.
När du fått en seg, vit pasta ska den bort från plattan. ställ kastrullen åt sidan så att allt kan svalna.
Det färdiga resultatet ska vara liknande en tjock vit glasyr/tuggummi.
OBS: det kommer går snabbt så var beredd och fokuserad. Tipset med tapiokastärkelse hittades hos https://nillaskitchen.com
Avslutande tankar
Experimentera med dina bakverk, se vad som passar dig och din familj bäst. Börja med enklare recept för att få in känslan och gå sedan vidare med mer omfattande recept.
Det kan finnas många anledningar till att man önskar utesluta och ersätta ägg med något annat och då är det alltid bra med tips som ger många olika lösningar. Tänk på att ovanstående tips är just tips och att de kan fungera mer eller mindre bra på olika bakverk.
Matallergi, kosthållningar, sjukdomar, m.m. allt detta påverka vardagen och hur man ordnar med sin mat. Att baka kan vid dessa tillfällen vara riktigt utmanande och svårt. Hittar man favoritrecept med ingredienser man inte kan använda så behöver man experimentera och finna andra lösningar. Ibland går det jättebra och ibland går det inte alls…
Vår förhoppning är att det i denna guide med äggersättning ska finns förslag som passar de flesta.
Önskar allt gott!
Magnus & Jenny