Chiafrön
Det pratas och skrivs mycket om Chiafrön och det är inte alls svårt att förstå. Dessa små frön är otroligt användbara och näringsmässigt väldigt bra.
Gjorde en snabb sökning på Instagram under taggen #chiapudding och fick resultatet 695 000 inlägg (jan 2021), det säger ju en hel del om populariteten kring fröet.
Inlägget innehåller annonslänkar.
Dessutom har dessa små frön nästan ingen egen smak och det gör att de passar till nästan allt! Chiapudding (vilket vi utan tvivel har konstaterat…), gröt, som ströbröd, baka med, i pannkakor, ha i smoothies och som ersättning till ägg.
Det finns alltså ett brett användningsområde och de är väldigt fiffiga om man är allergisk mot ägg. Då kan man blanda 1 msk chiafrön med 3 msk varmt vatten för att få en gelé som kan ersätta ett ägg i bakning (MEN det fungerar inte i alla recept och är inte jättebra om man ska ersätta många ägg i t.ex. ett bröd).
Ursprung
Chiafrön har sitt ursprung i Mexico, de är en kransblommig växtart och fick sin riktigt stora boom (i modern tid) efter att Christopher McDougall skrev om dem i sin bok ”Born to run”.
Här skriver han om barfotalöparna Tarahumaraindianerna vars dryck ”chia fresca” (iskiate) innehåller just Chiafrön och det är ingen hemlighet att fröna ger extra energitillskott för alla som håller på med uthållighetssporter som t.ex. långdistanslöpning eller längdskidåkning.
Innehåll
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energivärde 520 kcal
Protein 21 g
Kolhydrater 38 g (varav sockerarter <0,5 g)
Fett 31 g (varav mättade fettsyror 4 g, varav enkelomättade fettsyror 3 g, varav fleromättade fettsyror 24 g)
Kostfiber 34 g
(näringsvärdet kan variera mellan olika sorter/fabrikat)
Fosfor, kalcium, kalium, magnesium, järn och zink är några av alla de näringsämnen som finns i ett Chiafrö. De är naturligt glutenfria och ur allergisynpunkt väldigt bra, dock har de en korsallergi med senapsfrön – är man allergisk mot dessa bör man vara försiktig.
Fröna innehåller en stor andel Omega3 (varav Omega6 6,4 g/100 g och varav Omega3 18,5 g/100 g), MEN man behöver vara medveten om att Omega3 från växtriket inte kan tas upp av kroppen lika lätt och inte alls till lika stor del som animaliskt Omega3.
Med andra ord så är det inget vi rekommendera som en ersättning för animaliskt Omega3.
Omega3 är känd för sina inflammationshämmande egenskaper och Chiafrön innehåller även Zink vilket är absolut nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodose sig Omega3 på ett bra sätt.
Det innehåller både magnesium och kalcium vilka samverkar och också dessa behöver varandra för att tas upp riktigt i kroppen. Det finns alltså mycket som talar för Chiafröets förträfflighet och ”hypen” kring dem är alltså inte något luftslott.
Chiapudding
Vi har flera recept på Chiapudding i Paleoskafferiet, titta gärna in där och se hur vi gör vår Chiapudding.
Mycket nöje
Chia chiafrö chiagröt chiasmoothies frö fröer