Avokado en basvara i Paleoskafferiet

Tillbaka

Avokado en basvara i Paleoskafferiet

Krämiga, näringsrika, mångsidiga, goda, nyttiga, ja avokado kan beskrivas på många sätt och det är ju inte konstigt. En jättefin frukt som dessutom är en av basvarorna i Paleoskafferiet! Precis det är en frukt, den är snyggt förpackad i sitt eget skal och med en stor kärna i mitten.

Avokadon tros härstamma från Mexiko men odlas numera i hela världen där tropiskt klimat råder, de tål inte frost – tyvärr, det hade ju varit mysigt med ett avokadoträd i sin egen trädgård!

Träden blir omkring 20 meter höga och de kan producera drygt 100 frukter per år. När frukten är mogen ska den vara ”lagom” (lätt) mjuk, den mognar snabbast i stjälken och om den känns mjuk där bör den vara mogen och redo för att ätas.

Innehåll

Avokado är en bra källa till fett och den innehåller även vitaminer som A, K, C, E och B (1, 2, 3 och 6), Folat (även kallat B9) samt mineraler som kalium, magnesium och järn. Frukten sägs förebygga olika typer av cancer och är bra för både levern och huden. Många hälsofördelar vackert förpackade i ett päronformat skal! Folat, som avokado innehåller förhållandevis mycket av, är extra viktig vid nybildande av celler och röda blodkroppar. Detta är EXTRA viktigt, i och med ett större behov, vid graviditet – men även till barn som växer. Folatbrist kan alltså ge upphov till blodbrist.

Äta avokado

Det finns så mycket man kan göra av avokado, äta den precis som den, som bas i smoothie eller i en avokadosallad! Låt fantasin föda och experimentera i köket, du kommer garanterat hitta mängde med smarriga idéer på hur man kan använda en avokado. Avokadon missfärgas relativt snabbt när fruktköttet utsätts för syre, man kan förhindra detta något genom att droppa lite citron/lime på avokadon.

Så ha gärna avokado i ditt skafferi, njut av den fina smaken och de många sätten som denna frukt kan tillredas på!

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny Sverige blogg paleoblogg paleorecept matblogg hälsa nyttig näringsvärde kost