Zinkbrist
Dåligt immunförsvar, återkommande infektioner, håravfall, en mage som krånglar och sköra naglar? Det kan vara zinkbrist, alla dessa symptom kan vara en indikation på att du har låga zinknivåer i din kropp.
En av mineralen Zink´s främsta uppgifter är att stärka immunförsvaret samt verka virusdödande och vara del i processen för bildande av antikroppar [1], [4].
Låga zinknivåer kan ha stor inverkan på ditt allmänna välmående och det manifestera sig på flera olika sätt.
Inlägget innehåller annonslänkar.
Zink är kopplat till över 200 viktiga kroppsfunktioner [1]. Då zink är ett essentiellt (livsnödvändigt) näringsämne, som har stor betydelse för många funktioner samt vår allmänna hälsa, så påverkas vi redan vid en liten brist.
Testa dig enkelt med Zinkstatus för att få snabbt svar om en eventuell zinkbrist!
Läs vidare för en utförlig guide med svar på frågorna vad, varför och hur kring zink och zinkbrist. Få bästa förslagen om proven vid zinkstatus och kosttillskotten som hjälper upp ett underskott.
Vad gör zink i kroppen?
Då zink finns i mängder av funktioner i kroppen så finns det lika många system, processer och egenskaper som påverkas av zink.
Ett förenklat axplock med flera av zinks egenskaper samt inblandning:
- En av de främsta uppgifterna är att stärka immunförsvaret samt verka virusdödande
- Avgörande för produktion av nya celler (zink finns därmed i alla kroppens celler)
- Stärker antioxidanter och skyddar cellerna mot oxidativ stress
- Sköter koagulering av blod och läkning av sår
- Hanterar en normal sköldkörtelfunktion
- Inblandad i insulinregleringen
- Förbättrar den mentala förmågan och tankeverksamheten
- Omvandla vitamin A till dess aktiva form
- Tillverkning av matsmältningsenzymer som behövs i bukspottet
- Nödvändig för en ”normal” smakupplevelse
- Tillverkningen av saltsyra i magsäcken
- Delaktig i spermaproduktion
Zink är alltså en extremt viktig mineral som finns på plats vid många funktioner och påverkar mycket i kroppen på ett bra och positivt sätt.
Varför och hur får man zinkbrist?
De som ligger i riskzonen för att utveckla zinkbrist är personer som äter en mycket ensidig kost, är hårt stressar, gravida och ammande (då behovet av zink ökar), om man tränar väldigt hårt, äldre eller om man äter olika typer av mediciner och/eller har någon form av sjukdomstillstånd.
Men primärt, och framför allt, är det alla med någon form av mag-/tarmproblematik som t.ex. läckande tarm, IBS, Crohns, Ulcerös kolit eller Celiaki (glutenintolerans).
Detta beroende på att zink är ett näringsämne som tarmen normalt har lite svårt att absorbera. Ytterligare problematik försvårar alltså upptaget ännu mer och kan sannolikt leda till en brist och i vissa fall till en allvarlig brist.
Zinkbrist
Men det är inte bara magproblem, mediciner och sjukdomar som hämmar upptaget av zink. Fytinsyra som finns i t.ex. spannmål, baljväxter och även till viss del i nötter hämmar effektivt upptaget i tarmen.
Man kan genom att blötlägga och aktivera nötter (samt fröer) minimera fytinsyran i nötter och om blötläggning kan du läsa mer här.
Fytinsyra binder, bland annat, mineraler till sig och för med sig dem ut via avföringen. Detta utan att kroppen får möjlighet till att använda dem och det gäller inte enbart mineralen zink utan fytinsyra binder alla mineraler till sig [2].
Mag-/tarmproblematik
Anledningen till att personer med någon form av mag-/tarmproblematik har en sämre upptagningsförmåga av zink beror på att absorptionen, vid en frisk tarm, av zink i våra tarmar ligger på omkring 15–40 % av det man får i sig via kosten [3].
När man har en bakomliggande problematik som stör upptaget av näringsämnen i mag-/tarmkanalen så försämras alltså absorptionen ytterligare! Allt från marginellt till gravt.
Zinknivåer, upptag och behov
Det kan också vara bra att känna till att kaffe, alkohol och vitt socker ökar utsöndringen av zink. Om man är kvinna och använder kopparspiral så bör man också vara uppmärksam på sina zinknivåer.
Det mesta av zinken som vi får i oss gör sig kroppen av med via avföringen, men en del försvinner naturligt också via urin och svett.
Det är svårt att överdosera zink via kosten och om man tar zinktillskott och får i sig en för hög dos kan man få reaktioner som kräkningar, diarréer och magsmärtor. Man bör alltid följa rekommenderad dos vid zinktillskott.
Det dagliga intaget, via kosten, för män och kvinnor bör ligga på 7–9 milligram (mg) zink per dag. Om man som kvinna är gravid eller ammar bör man ha ett intag på 9–11 mg per dag [4].
En övre gräns brukar ligga på 25 mg per dag och är oftast det man tar, under en period, vid zinktillskott för att återställa zinkbalansen i kroppen. Viktigt att tänka på är att kosttillskott inte ska användas som ett alternativ till en varierad kost [4].
Det finns alltså mycket som påverkar zinkupptag och vårt zinkbehov. Då vi alla är olika individer med olika förutsättningar så kan det finnas anledning att göra tester för en eventuell zinkbrist.
För det finns olika lösningar och vägar att gå för att åtgärda en zinkbrist.
Zinkstatus och provtagning via Werlabs
Symptomen för zinkbrist kan vara diffusa, individuella och även stämma in på mycket annat, det kan därför vara svårt att ställa en egen diagnos med hjälp av att enbart läsa på om symptom.
Werlabs
Genom att prova sig för zink hos t.ex. Werlabs, som har väldigt många och bra prover/tester i sitt produktutbud, får man en säker analys och ett korrekt svar.
Werlabs erbjuder snabba och smidiga blodprov på provtagningsställen runt om i landet. De ger konfidentiella resultat online som nås via BankID, säkert och enkelt.
Svaren tillhandahålls alltid av legitimerade Werlabsläkare tillsammans med kommentarer till dina resultat.
Zinkstatus
Det finns även ett mycket enkelt zinkprov som man själv kan göra hemma, det tar bokstavligen endast 30 sekunder att genomföra. Du köper Zinkstatus , t.ex. via bodystore, som är en vätska bestående av vatten och zinksulfathydrat. Med hjälp av Zinkstatus kan du sedan superenkelt genomföra ett eget prov.
Detta är ett så kallat funktionsmedicinskt zinktest med vilket man uppskattar smaken av Zinkstatus. Smaklökarna är helt styrda av enzymer som behöver zink, för att fungera korrekt, vilket vi nämnde ovan.
Besked direkt om du har zinkbrist
Om man gör ett smaktest med Zinkstatus kommer man direkt få besked om huruvida allt är ok eller om man skulle ha en eventuell brist.
Om man har en tydlig brist på zink kommer man tycka att vätskan smakar vatten, alltså i princip ingenting. Men om man har bra mängd zink i kroppen kommer man tycka att det smakar riktigt illa och metalliskt.
Smaktesten görs genom att smaka på 1 tsk (5 ml) av lösningen Zinkstatus. Håll kvar vätskan i munnen under 20 sekunder. Klart.
Resultatet av smaken man får ska jämföras med någon av följande kategorier:
- Ingen speciell smak eller annan förnimmelse märks. Det smakar i princip inget annat än vatten.
- Ingen omedelbar smak märks men efter några sekunder framträder en smak av metall, sötma och/eller strävhet.
- En tydlig men inte direkt obehaglig smak märks omedelbart och intensifieras efter hand.
- En stark och obehaglig, oftast metallisk, smak känns omedelbart.
Man kan välja att svälja eller spotta ut Zinkstatus efter att testet är genomfört.
Utvärdering av smaktestet, beroende av ovanstående skattning ska testet tolkas:
- Sannolikt har du zinkbrist.
- Du kan ha en zinkbrist.
- Du kan ha en liten zinkbrist.
- Zinknivåerna kan vara tillräckliga.
Om man ligger på t.ex. 1–3 så kan man med fördel ta kosttillskottet Zinkstatus, 1 matsked (15 ml) per dag tills flaskan är slut eller tills smaken blir enligt kategori 4. Alltså när man får en obehaglig och metallisk smak i munnen av innehållet.
Man kan även köpa zinktillskott i tablettform för att med hjälp av dessa återställa zinknivåerna i kroppen.
Det man bör veta om Zinkstatus och ovanstående test är att det inte är vetenskapligt validerat och att det kan förekomma individuella skillnader i skattningarna. Men det är samtidigt ett väldigt tillförlitligt och smidigt test.
I vilka råvaror finns zink?
Genom kosten får vi i oss mängder av energi och näring, men det kan ibland vara svårt att identifiera bra källor till olika näringsämnen.
Den vanligaste orsaken till zinkbrist är, som vi tidigare konstaterat, någon form av mag-/tarmproblematik och/eller att kosten man äter innehåller för lite zink. Alternativt att man har en stor andel av sin kost baserad på spannmål och baljväxter som innehåller fytinsyra vilket hämmar kroppens upptag av zink.
Goda zinkkällor
Goda källor till zink är främst animaliska produkter så som kött, fisk, ägg, inälvsmat och skaldjur och då speciellt ostron som utmärker sig väldigt i förhållande till alla andra råvaror vad gäller zinkinnehåll.
Även nötter och t.ex. sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön innehåller zink.
Ironiskt nog så innehåller även spannmål zink, men det kommer inte kroppen tillgodo när man äter spannmålet på grund av dess inbyggda skyddssystem fytinsyra. Fytinsyra är alltså en del av spannmålets system för att skydda dess fortplantningssystem och försäkra sig om artens överlevnad.
Rekommendationen om du ändå önskar äta spannmål är att läsa på om blötläggning och aktivering för att minimera fytinsyran.
Varningstecken
Symptom på zinkbrist kan yttra sig på flera sätt, symptom och varningstecken kan ibland vara lite svåra att uppfatta som just zinkbrist då de kan likna andra symptom.
Men det är fint att vara vaksam och medveten om symptomen så att man i god tid kan åtgärda en eventuell zinkbrist och på det sättet slippa en massa problem och besvär.
Några av de symptom som en zinkbrist kan leda till:
- Vita fläckar på naglarna
- ”Överdriven” trötthet
- Begär efter salt och även kolhydrater
- Håravfall
- Synförändringar i form av synnedsättning och dåligt mörkerseende
- Sämre hud-/sårläkning
- Hudförändringar som ökad akne och eksem
- Vit beläggning på tungan
- Ökad risk för infektioner
- Sämre minne
- Minskad produktion av testosteron (manliga klimakteriet)
- Nedstämdhet
Tag hjälp vid zinkbrist
Det är alltid klokt att vara påläst och ha kunskap om sin kropp. Är man orolig så gör ett test via t.ex. Werlabs eller ta Zinkstatus som ger en väldigt fin indikation på en eventuell zinkbrist.
Och var inte rädd för att be om individanpassad hjälp i form av kostrådgivning.
Skulle man upptäcka att någon, eller flera, av ovanstående symptom är just zinkbrist så se över kosten och ta hjälp av kosttillskott för att återställa balansen.
Tanken är inte att skapa ett ”pillersamhälle” utan ta till hjälp när en brist är på gång, eller redan har uppstått, för att stötta upp kroppen och dess funktioner.
Avslutande tankar
Dagens moderna samhälle är sannolikt ett av de stressigaste någonsin i människans historia, allt ska gå väldigt fort och kraven ökar konstant. En konstant och långvarig stress är enbart av ondo och skapar förutsättningar för ohälsa. Våra kroppar är inte gjorda för detta och vi kommer få varningssignaler i olika former.
Det viktigaste budskapet vi har är att man lyssnar på sin kropp och ta till sig de varningssignaler den ger. Du kan varje dag välja hälsa eller ohälsa, genom olika val i din vardag – genom kost, rörelse, vila och mycket annat.
Magnus & Jenny
Källor:
[1] https://ehdin.com/
[2] PI Licensierad kostrådgivare utbildning
[3] http://www.jonasbergqvist.se/
[4] Livsmedelsverket