Man kan skriva oerhört mycket om kött, t.ex. om alla olika sorter och dess delar. På vilka sätt de är uppfödda. Hur de ska tillagas och vilka smaker som passar till vad. Vilt kontra vanligt o.s.v. Men jag kommer att nöja mig med att ta upp vilken typ av kött man ska leta efter och några av de näringsämnen som köttet innehåller.
Helt klart är att kött är en basvara i Paleoskafferiet, sedan i vilken form och sort är väldigt varierande och upp till var och en. Här är det tycke, smak och tillgång som styr, men i mångt och mycket också den ekonomiska verkligheten. Riktigt bra kött är dyrt! Tyvärr så är det precis så enkelt. Ju billigare kött desto större misstanke om att det blivit uppfött på ett dåligt sätt och kvalitén är därför inte alls den man önskar. Därmed inte sagt att allt dyrt kött är bra…
Två enkla regler och riktlinjer för bra kött är gräsbetande och ekologiskt! Vilt kött går helt fritt och äter precis det som är meningen att de ska äta, de går alltså in under kategorin gräsbetande. Eftersom de är just vilda så är de också ekologiska! Med andra ord, vilt är ett bra val av kött. Det är dessutom oftast magert och mycket smakrikt. Alltså utan undantag perfekt i en Paleokost. Enda nackdelen är priset, det skiljer ofta ganska mycket i pris mellan ”vanligt” kött och vilt kött.
Nöt- och fläskkött är lite trixigare men har samma riktlinje, gräsbetande och ekologiskt. Alltså de ska få äta sin naturliga föda och inte en massa kraftfoder samt att uppfödningen ska vara ekologisk. Det finns mängder med gårdsbutiker i landet som föder upp djur på mycket bra sätt, flera av dem har dessutom egna slakterier!
Kött innehåller mycket protein och det av sorten ”högvärdigt protein”, detta innebär att alla 8 essentiella aminosyrer (fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, treonin, tryptofan och valin) finns i kött. Protein bygger upp och reparerar kroppens celler, det är alltså helt nödvändigt att vi får i oss protein – speciellt om man tränar och/eller vill bygga muskler. Kött innehåller dessutom järn, vitamin B6 och B12, selen, fosfor, riboflavin och zink (mörkt kött innehåller mer järn och zink än ljust kött). Inte undra på att kött ligger i basen på Paleo pyramiden tillsammans med grönsaker och rotfrukter! Det finns mycket bra i en köttbit och så är det så gott också!
Ät och njut av en fin köttbit tillsammans med en fräsch sallad!
Magnus & Jenny