Tips för att undvika socker i din kost

Tillbaka

Tips för att undvika socker i din kost

När man går runt i en butik och läser på varornas innehållsförteckning kan man bara konstatera.

– Det finns socker i oerhört mycket!

Charkdisken som bör vara full av underbart kött, härliga korvar och andra godsaker är istället full av socker och konstiga tillsatser. Hur syniskt det än låter så är det en lysande affärsidé att ha socker i maten…

Hjärnan triggas av sött och vill därmed ha mer sött. Det krävs inga vetenskapliga studier för att förstå kopplingen mellan att livsmedelsindustrin trycker in socker i alla typer av mat och att det säljer mer. Vi har sagt det förut och säger det igen.

– Bara för att det finns i butiken betyder det inte att det är bra för dig eller att du ens ska överväga att köpa det!

Varför bör man undvika socker?

Om vi börjar från början. Socker är inget som människan är anpassad för att äta, våra förfäder Jägarna och Samlarna hade inte detta i sin dagliga kost.

Så, vad händer då i kroppen när man har en för stor konsumtion av socker.

Socker:

  • leder till viktuppgång

En kost som innehåller socker leder nästan oundvikligen till viktuppgång. Kroppen tar mer än gärna upp sockret som bränsle men kan inte förbränna allt och sparar då det som blir över som fett på våra kroppar.

  • är insulinhöjande

Så snart du äter något sött så får hormonerna i kroppen jobba och insulinet åker upp, sedan ner och upp igen vid nästa söta måltid. Som en jojo, inte bra och i längden väldigt skadligt.

  • agerar bränsle för cancer

Cancer lever av socker… Cancerns bränsle är alltså något som vi människor tillsätter nästan all vår mat! Skrämmande men sant.

  • stör hormonet Leptin

Leptin är ett hormon som aktiverar eller minskar hungern, detta hormon sätts ”ur spel” vid ett stort sockerintag.

  • främjar oxidativ stress

Man kan enkelt säga att socker får cellerna att rosta och skadas.

  • skapar humörsvängningar

När vi äter en ”vanlig” kost så är våra kroppar sockerdrivna, detta är inget normaltillstånd för människan. Vi är biologiskt anpassade för att vara fettdrivna. Socker ger en väldigt snabb energi som kroppen mer än gärna använder men energin tar också slut väldigt snabbt, detta leder till humörsvängningar och en ojämn energinivå under en dag.

  • är inflammationsskapande

Socker skapar en låggradig inflammation i kroppen så att vi ständigt får arbeta med att hålla denna i schakt. I förlängningen leder detta till autoimmuna sjukdomar som t.ex. diabetes.

Vad bör man tänka på

För att undvika socker så behöver man vara uppmärksam och se kritiskt på de matvaror man handlar. Läs innehållsförteckningen på allt, eller ännu bättre.

– Köp enbart rena och naturliga varor.

Fast det behöver inte vara helt lätt det heller. Råvaror man tror ska vara fria från tillsatser kan mycket väl innehålla druvsocker och annat skräp som antioxideringsmedel och konserveringsmedel…

Tips

1. Läs alltid innehållsförteckningen

2. Om det står ”helt utan tillsatt socker” så bör man vara extra uppmärksam

3. Köp rena och naturliga råvaror

4. Undvik halv- och helfabrikat

5. Din smak kommer förändras – utesluter man socker kommer andra smaker träda fram

Avslutningsvis

Socker är inte bra för kroppen och vi är inte biologiskt anpassade för detta. Socker triggar hjärnan något oerhört och man får omgående ett sug efter mer. Till och med synen kan trigga igång ett sockerbegär, det finns en anledning till att godis står precis vid kassorna i en butik. Var uppmärksam och gå inte på reklamen om ”sockerfria” varor.

Socker har en väldigt negativ inverkan på din kropp och det blir mer och mer uppenbart att de flesta så kallade ”välfärdssjukdomarna” är kopplade till just socker. Den aktuella diskussionen om att införa en ”sockerskatt” kanske inte är så dum… Eller något ännu bättre – momsfritt på äkta råvaror!

Vårt största tips är att man ska vara uppmärksam och göra bra val i vardagen.

Magnus & Jenny