Kokosmjöl en basvara i Paleoskafferiet

Tillbaka

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölet är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, helt fritt från gluten och med ett högt fiber och protein innehåll

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se dem i butiken.

Kokosmjöl är helt enkelt malt fruktkött från kokosnöten, det går att använda till mycket och är väldigt drygt. Baka bröd, kakor och bullar, häll 1 msk i ett vattenglas och få en fiberdrink eller strö det över Paleomuslin så får man i sig lite extra fibrer. Hållbarheten är vanligen 18 månader från förpackningsdag och det håller c:a 2 månader när förpackningen öppnats.

Kokosnötens fruktkött kallpressas först, för att få ut kokosoljan, sedan torkas den och slutligen males fruktköttet till mjöl! I och med att mjölet är pressat på oljan så är det relativt smak och luktfritt, vilket gör att den är neutral i bakverken. Det passar därför bra både till desserter och matbröd.

Kokosmjölet är alltså avfettat till skillnad från t.ex. kokosflingor (riven kokos), detta är också anledningen till att det inte går att köra kokosflingor i mixen för att sedan försöka använda till samma sak som kokosmjöl! Kokosmjöl och kokosflingor är två helt skilda produkter, som exempel så innehåller kokosflingor omkring 60% fett medans kokosmjöl innehåller omkring 10% fett. Riktigt kokosmjöl har även en naturligt låg halt av kolhydrater.

Kokosmjöl drar åt sig betydligt mer vätska än ”vanligt mjöl” på grund av att det är avfettat och dessutom har ett högt fiberinnehåll (omkring 40%!), detta innebär att man inte kan ersätta mängden ”vanligt mjöl” rakt av med kokosmjöl. Det krävs alltså mycket mindre kokosmjöl än ”vanligt mjöl” vid bakning (man kan oftast räkna med en tredjedel).

Då kokosmjöl saknar gluten uppför det sig lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med kokosmjöl blir betydligt plattare och håller inte ihop lika väl som ett bakverk på ”vanligt mjöl”. På grund av detta så krävs det ägg (eller fiberhusk) för att binda ihop bakverket.

Det finns mycket man kan göra med kokosmjöl, som t.ex. Hallonkaka, Kanelbullar, Kaffelängd och Bröd. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

Magnus & Jenny