Det finns vissa grönsaker som är bättre och med mer hälsofrämjande egenskaper än andra, Broccoli är en av dessa. En sann ”äta-varje-dag-grönsak” och en självklar basvara i Paleoskafferiet!
Broccoli är en kålsort och är alltså släkt med t.ex. Blomkål. Man började importera Broccoli till Sverige under 1950-talet och den kallades då för Sparriskål. Växten kommer ursprungligen från Italien men odlas nu i stora delar av världen. Man kan äta både blomman och stjälken, till skillnad från Vitkål och Salladskål där man äter bladen.
Näringsinnehåll
Man kan äta Broccoli rå, kokt, stekt, wokad eller i olika gratänger och liknande – väldigt varierat och användbart. Som med de flesta råvaror så behåller Broccoli sina näringsämnen bäst om den är rå, ät den alltså gärna som den är eller ha den i en sallad eller dekorera en paj. Och när vi är inne på näringsämnen – C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin och flera olika sorters B-vitamin. Massa mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium och zink! Det fullständigt kryllar av nyttigheter i en Broccoli, men som om detta inte är nog så innehåller den dessutom antioxidanten Sulforafan som stärker kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Tror inte att vi behöver upprepa att Broccoli är oerhört nyttigt och något man ska äta väldigt ofta!
Recept med Broccoli
Det finns flera recept i Paleoskafferiet som innehåller Broccoli, så förutom att äta den rå så kan du även laga dessa recept – länk till recepten med Broccoli finns här.
Magnus & Jenny