Paleo används som ett samlingsnamn och är en förkortning för en tidsepok, en kost och en livsstil.
Paleolitiska epoken (Paleolithic era) kallas tiden från ungefär 2,5 miljoner år sedan fram till ungefär 10 tusen år sedan. Den började med de tidigaste fynden av verktyg, som är tillverkade av människan, och avslutas i och med att jordbruket (Neolitikum) gör sitt intåg.
Paleolitisk kost (Paleolithic diet), ursprungskost (eller som media så populistiskt döpt det till – stenålderskost), gällde under denna tidsepok. Människan var jägare och samlare och åt, med andra ord, allt som kunde jagas och samlas.
Varför Paleo?
Tankarna bakom den nuvarande Paleo kosten är att människan inte har ändrats och alltså rent genetiskt fortfarande ser ut som och fungerar som för flera hundra tusen år sedan.
Vi är biologiskt uppbyggda av Paleo kosten och våra kroppar är därmed anpassade efter just den kosten och fungerar och presterar också bäst av Paleo kosten.
När man äter enligt Paleo försöker man efterlikna kosten som åts under den Paleolitiska epoken. Det viktiga i texten är alltså ordet efterlikna våra förfäders föda för bästa hälsa, grunden för riktig hälsa är kosten men även vad gäller rörelse, vila, m.m. så bör vi efterlikna våra förfäder – för att få en funktionell och stark kropp.
Råvarugrupper som utesluts inom Paleo
Spannmål, baljväxter och mejerivaror är, sett över hela människans evolution, helt nya råvaror och våra kroppar är därmed inte biologiskt anpassade för detta. Vi är helt enkelt mer eller mindre överkänsliga mot dessa råvaror och de skapar bland annat en massa oreda i mag- och tarmkanalen samt att dessa råvarugrupper är inflammationsskapande.
Det ger en låggradig konstant inflammation i kroppen vilket med tid skapar svåra problem och kan ge en stor ohälsa. Dessa råvarugrupper bör alltså uteslutas ur kosten.
Paleolivsstil
Numera är Paleo även namnet för en livsstil (Paleolithic lifestyle), tanken bakom Paleolivsstilen är att man ska leva närmare naturen.
Allt är en helhet och man skulle kunna beskriva det i fem punkter:
• Äta i enlighet med den Paleolitiska kosten, alltså kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter och sedan fylla på med frukt, bär, nötter, fröer och kryddor. Var inte rädd för fett (t.ex. mättat fett som finns bland annat i kokosolja är oerhört bra för kroppen med sina medellånga fettsyror) och lämna ”sockrade” produkter i butiken. Man bör undvika spannmål, mejerivaror, baljväxter och självklart vitt socker, hårt processade varor samt så mycket kemiska tillsatser som möjligt!
• Röra på sig, ”som en människa”, ibland snabbt och hårt och ibland långsamt och mjukt. Försök variera sig genom att gå, hoppa, klättra, springa, dra, cykla, simma, krypa eller lyfta tunga saker. Helt enkelt en konstant rörelse, håll igång kroppen. Vi är gjorda för att röra på oss! Tänk funktionell rörelse.
• Prova nya saker och utsätta sig för något man kanske inte vill, som att gå barfota, lösa ett korsord, tala inför folk, klättra i berg eller skriva en dikt. Allt bidrar till att man utvecklar sig själv som människa. Hjärnan tränas, aktiveras och får använda hela sin kapacitet. Lek och ta tillvara på dagen.
• Regelbunden och lång sömn, omkring 8 obrutna timmar per dygn och allra bäst om det är med den naturliga dag-natt rytmen. Sömntåget går omkring 22:00 på kvällen och är hormonstyrt. Lägg undan telefonen, paddan och datorn, stäng av TVn och undvik det blåa ljuset (som dessa skapar) minst en halvtimme (gärna längre) innan du lägger dig. Minska stressen och leva ett långsammare liv. Eller som vi säger ”vila lite” i nuet.
• En hållbar utveckling, återvinning, återbruk, långsiktighet och sparande av resurser.
Avslutand ord
Paleo kommer alltså från en tidsepok som också gett namnet åt kosten och numera även en livsstil.
Jenny & Magnus paleokost paleomat stenåldersmat ursprungsmat matblogg paleoblogg
PS: Följ oss på Facebook och Instagram för daglig inspiration och prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev Grottpost!