Går det att göra egen Kokosyoghurt?

Tillbaka
kokosyoghurt i en skål av kokosnöt och en sked fylld med yoghurt

Går det att göra egen Kokosyoghurt?

Ja, absolut! Att göra egen kokosyoghurt är inte alls så svårt som man kan tro och det blir fantastiskt fint. Fermenteringen som sker i en yoghurt, med hjälp av probiotika, är riktigt bra och stöttar en god tarmhälsa och tarmfunktion

Probiotika betyder ”För liv” och är egentligen en ofantlig massa bakterier, miljarder, som trivs i vårt mag- och tarmsystem.

Anlägget innehåller annonslänkar.

Gör din egen kokosyoghurt, det är enkelt och toppenbra om man t.ex. önskar undvika mejerier och därmed inte äter vanlig yoghurt. Samt att yoghurten stöttar de goda bakterierna i din tarmflora.

probiotika, en bakteriekultur för att starta fermenteringen av kokosyoghurt

Kokosnöt

Kokos är så gott och det finns massa härligt man kan göra med kokos, från en kokosnöt får man mängder av olika produkter, vilken härlig råvara från naturen denna frukt är. För ja – kokosnöten är en frukt och inte en nöt, namnet till trots.

När man öppnar nöten så får man kokosvatten som innehåller flera hälsosamma elektrolyter. Sedan finns kokosköttet vilket kan ätas som det är, man kan riva, rosta, göra kokosmjölk på, kokossmör eller kokosmjöl och självklar härlig kokosolja (och av kokosoljan kan man få MCT-olja). Hur bra som helst!

Och självklart kan man göra yoghurt av kokosmjölken, mums.

Om man vill så går det även att köpa färdig och god kokosyoghurt i butik (t.ex. ICA´s Kokosgurt).

 

en hel kokosnöt

Vilken kokosmjölk bör man använda till kokosyoghurt?

Vi tycker att kokosmjölk från Santa Maria på tetrapack, som finns ekologisk, fungerar väldigt fint. Men vill man ha en tjockare variant på sin yoghurt så kan det vara en god ide att använd t.ex. Garant kokosgrädde.

Det kan vara lite svårt ibland att hitta rätt sort (och alla har vi lite olika preferenser på vad som är bra eller inte), det finns så många sorters kokosmjölk och slutresultatet blir lite varierande beroende på vilken sorts kokosmjölk man använder.

Man bör använda en kokosmjölk utan tillsatser och som alltså enbart innehåller kokos samt vatten, inget annat.

kokosyoghurt i en skål av en halv kokosnöt med en sked bredvid

Rena redskap

Det första man ska börja med – innan man startar sin yoghurttillverkning – är att nogsamt diska burkarna man ska använda. Renheten på alla redskapen är mycket viktigt.

Kanske även hälla kokande vatten i dem efter att de diskats och låt stå så en stund, så att de blir riktigt rena. De behöver sedan svalna av innan man börjar blanda sin yoghurt.

Vad behövs för att göra egen kokosyoghurt?

Det behövs en kapsel probiotika till/per två deciliter kokosmjölk och önskar man lite vaniljsmak på sin kokosyoghurt så brukar ett kryddmått vaniljpulver, till en sats som denna, vara lagom. Önskar man göra mer så är det bara att t.ex. dubbla allt.

Med andra ord, för att göra egen kokosyoghurt så behöver man en kokosmjölk samt probiotika som startar själva mjölksyraprocessen. Kokosmjölken behöver hällas upp i en skål, burk eller liknande och sedan använder man en liten visp för att blanda probiotikan och mjölken.

Man tillsätter alltså en bakteriekultur (probiotika) till kokosmjölken för att den ska fermenteras. Detta kan även kallas att mjölksyra.

Mjölksyrad mat som t.ex. surkål och kokosyoghurt är fantastiskt viktigt och bra för vår tarmhälsa. De goda bakterierna frodas i detta och kan därmed göra sitt arbete – en god tarmhälsa och tarmflora är grunden till all riktig hälsa.

Allt man behöver för att göra sin egen kokosyoghurt

Hur gör man kokosyoghurt hemma?

För två portioner tycker vi det är lagom med att blanda (vispa ihop) 4 dl (400 ml) kokosmjölk, alternativt kokosgrädde, med innehållet av 2 st kapslarna probioplex i en burk och lägg sedan en kökshandduk över, eller ett lock som ligger löst.

Placera sedan burken i ugnen med lampan tänd eller i skåpet ovanför kylskåpet (eller på en annan plats som är varm).

Dessa platser brukar vara något varmare än rumstemperatur och lagom för yoghurten att fermenteras. En temperatur på 30–35 grader är perfekt för fermenteringen.

OBS: temperaturen får ej vara över 45 grader! Då kan sannolikt fermenteringsprocessen ta skada.

Burken ska stå och fermentera minst omkring 24 timmar, kanske upp mot 48 timmar. Under den här tiden fermenteras alltså kokosmjölken (-grädden) och blir en yoghurt. Man kan röra om någon gång då och då under tiden samt mot slutet smaka av, när man känner en god, frisk och syrlig smak är yoghurten klar.

Såhär enkelt lyckas man med sin egen kokosyoghurt och får fantastiskt fin och god yoghurt att njuta av!

Tips

När man har gjort en första omgång av kokosyoghurt går det att använda sig av den färdiga yoghurten för att start sin nya sats. Samma princip som surdeg, man tar alltså av ”modern” för att starta nästa omgång.

Det brukar vara lagom att ta två matskedar av modern för att få igång kommande omgång kokosyoghurt. Ekonomiskt, praktiskt och smart!

En glasburk med hemmagjord kokosyoghurt

Kokosyoghurt och nötmüsli = sant!

När yoghurten är klart är det bara att ställa in den i kylskåpet, då avstannar fermenteringen (mjölksyraprocessen), och när den blivit kall är kokosyoghurten klar för att avnjutas.

Den håller sig bra i kylen under 5–7 dagar. Är man osäker på om den är ok eller inte så bara smaka lite, ska som sagt smaka gott, friskt och syrligt.

Att äta sin hemmagjorda yoghurt med egen müsli är supergott och så härligt! Använd gärna receptet på vår Paleo müsli, vi lovar att du inte blir besviken. Ät yoghurten till frukost, mellanmål eller använd i recept som t.ex. den underbara Efterrättspizzan!

en glasburk fylld med hemmagjord müsli

Recept

Ett utförligt recept på kokosyoghurt hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Kokosyoghurt.

Avslutande ord

När man gör sin egen kokosyoghurt så kan man påverka konsistens, smak och dessutom så blir det mycket billigare än att köpa likvärdig i butik.

En kokosyoghurt är fermenterad och det innebär att den är extra nyttig för vår tarmflora och de goda bakterierna som lever där. Alltså väldigt fint på många sätt.

Paleo så gott och så enkelt!

Information om bloggen under vårt tak samt bild