Blötlägga nötter och fröer

Tillbaka
En glasburk med nötter som blötläggs. Blötlägga nötter och fröer.

Blötlägga nötter och fröer

Att blötlägga nötter och fröer, eller som det också heter – aktivera, innan man äter dem är bra på många sätt.

Nötter och fröer innehåller antinutrienter. Antinutrienter, eller så kallade enzymhämmare, kan ställa till det i mag-/tarmkanalen.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Antinutrienterna är bland annat lektiner och fytinsyra.

Lektiner är ett vegetabiliskt protein, med kolhydratbindande egenskaper, som finns i bland annat nötter, fröer, baljväxter och spannmål (där även majs, ris, m.m. ingår) men även svamp och flera andra råvaror kan innehålla lektiner. De kan påverka bakteriefloran i tarmen negativt.

Lektiner tar sig även igenom tarmens barriär och ut i blodomloppet där de orsaka inflammation i kroppen. De kan även påverka bakteriefloran i tarmen negativt.

Fytinsyra förhindrar att delar av näringen i nötter och fröer tas upp av tarmen. Det binder dessutom olika mineraler som kalcium, magnesium, koppar, zink och järn och för med sig dessa ut ur kroppen med avföringen.

Även om man äter råvaror som innehåller mineraler kan man, just på grund av antinutrienterna i dessa, få brister.

Antinutrienter är ett naturligt inbyggt försvarssystem. Fröet, vars ”enda” uppgift är att gro och reproducera sig själv, vill inte förstöras innan de hamnar i jorden och kan börja gro. [1]

Varför ska man blötlägga nötter och fröer?

Antinutrienter är en del av växternas reproduktionssystem och fröets biologiska uppbyggnad. Det är utvecklat för att klara sig oförstört genom matsmältningssystemet på ett djur eller en människa. De ska inte brytas ner och förstöras av detta utan det ingår som en naturlig del i att spridas samt säkerställa artens överlevnad.

En blötläggning imiterar naturens förlopp. Genom att blötlägga nötter och fröer så “lurar” man dem att tro att de hamnat på en fin plats att öppna upp sig på och börja gro. Fröet (alltså nötter eller fröer) vill ha en bra temperatur, ljus och fuktighet. Detta simulerar man genom att blötlägga.

När man blötlägger så aktiveras fröet och förbereder sig för att gro, vilket är nästa steg i fröets naturliga process. När det aktiveras släpper den sina hämmande ämnen och förbereder för groddningen av sig själv. Fröets näringsämnen blir då tillgängliga.

Enzymblockerare/antinutrienter bryts genom en blötläggning ner och de släpper helt enkelt sina hämmande egenskaper och aktiverar sina näringsämnen. Genom en blötläggning av nötter och fröer så kommer man åt näringen i dem och de blir mer lättsmälta för mag- och tarmkanalen.

Värmebehandlade nätter kan inte groddas, alltså steget efter blötläggning. Men en blötläggning bör har en hälsofrämjande effekt även på värmebehandlade nötter och fröer.

Måste man alltid blötlägga nötter och fröer?

Om just Du behöver eller bör blötlägga varje nöt och varje frö du äter är en personlig avvägning.

Rekommendationen är att blötlägga nötter och fröer innan man äter dem, men om man äter väldigt lite av dessa eller väldigt sällan så kanske blötläggning inte är lika viktig vid varje tillfälle.

Om du äter nötter och fröer dagligen bör de blötläggas då detta blir en del i din vardagsmat. Men om du endast äter lite någon gång i månaden är det kanske inte lika viktigt.

Fast det finns ett stort men här också, om du tillhör de som har en magproblematik i form av IBS, Ulcerös kolit, eller liknande så bör det inte vara några undantag vad gäller blötläggning.

En läckande tarm, en inflammerad tarm, en tarm med tarmfickor och så vidare behöver allt stöd den kan få och blötläggning bör då vara en självklarhet.

Så personliga preferenser, eventuella bakomliggande problem och mål med kosten kan avgöra blötläggningen. Men rekommendationen är alltid att blötlägga nötter och fröer innan man äter dem.

Att blötlägga

Så här gör du:

  • Skölj nötterna (eller fröerna).
  • Lägg dem i en skål, glasburk, flaska med vid öppning eller liknande.
  • Täck nötterna med rumstempererat vatten, använd mer vatten än nötter så att de täcks väl.
  • Häll över lite havssalt, ta omkring en matsked havssalt per liter vatten. Saltet är för att efterlikna omgivningen som nötter och fröer vill gro och växa i, en mineralrik jord.
  • Täck skålen med en linne-/kökshandduk så att de kan “andas”
  • Undvik direkt solljus men låt stå ljust.
  • Byt gärna vatten någon gång under själva blötläggningen.
  • När blötläggningen är klar, häll av vattnet i ett durkslag (blötläggningsvattnet ska inte användas).
  • Skölj nötterna noga.

Tips: Man kan nu, om man vill, enkelt avlägsna skalet genom att “skrubba” nötterna i en kökshandduk.

Blötlägga nötter som nu ligger i en sil

Sköljer blötlägga nötter

Torka nötterna

När blötläggningen är klar behöver nötterna torkas för att kunna klara av förvaring. Man kan dock använda blötlagda nötter direkt i olika recept.

Man kan även frysa in otorkade nötter direkt efter en blötläggning.

Torka nötterna i ugn på 50 grader, eller använd en torkugn om du har detta. I en torkugn kan man styra temperaturen bättre och bland annat hålla graderna under 42 grader för att fortfarande behålla dem som raw food.

Sprida ut nötterna på en plåt och ställa in mitt i ugnen, eller placera dem i en “riktig” torkugn, de ska bli helt torra.

Blötlägga nötter utspridda på en plåt för att torkas

Torkningen kan ta omkring 6-10 timmar och det är viktigt att de blir helt torra så att det inte finns risk för mögelbildning. Blir det mögel, på grund av fukten, så är det bara att kasta nötterna. Man ska INTE använda mögelskadade nötter.

Om du ska göra mandelmjölk eller liknande direkt efter blötläggning så behöver inte nötterna torkas. Då är det bara att använda dem på en gång efter att de är sköljda.

Förvara nötter

Förvara de torkade nötterna i en tätslutande glasburk i kylen. Det är bra att förvara dem i kyla och mörker på grund av oxideringsrisken då nötterna innehåller enkelomättade fettsyror.

Nötterna håller ungefär en vecka i kylen. Men det går även jättebra att frysa ner nötterna och de håller då utan problem under en längre tid.

Tider för att blötlägga nötter och fröer

Blötläggningstider (ungefärliga) för några olika nötter och fröer:

Mandel 8-12 timmar
Hasselnöt 4-6 timmar
Valnöt omkring 4 timmar
Pekannöt 4-6 timmar
Cashewnöt 2-4 timmar*
Solrosfrö omkring 2 timmar
Pumpafrö 5-6 timmar
Sesamfrö omkring 8 timmar
Linfrö omkring 8 timmar

*Cashewnötter blir slemmiga om man blötlägger för lång tid. Många recept innehåller blötlagda cashewnötter just på grund av deras konsistens efter blötläggning. Man kan göra väldigt många och roliga recept med blötlagda cashewnötter! Bland annat ost, sås, kräm och tårtor.

En Cashewnöt är botaniskt sett inte en nöt utan ett frö, det är frön till en stenfrukt. [2] Allergi för cashewnötter är kopplat med allergi för pistagenötter. Den är ett frö men bör inte korsreagerar med andra fröer.

Små tips om att blötlägga

Efter blötläggning kan man, om man vill, enkelt avlägsna skalet genom att “skrubba” nötterna i en kökshandduk.

Blötlägg mindre omgångar som t.ex. till ett recept du ska göra, det som går åt under en vecka, o.s.v. Detta för att inget ska bli förstört eller riskera mögla om de inte skulle bli helt genomtorra.

Förbrukar du inte allt som är blötlagt så lägg in i frysen för ökad hållbarhet.

Använd gärna glasburkar med tätslutande lock vid förvaring, av dina blötlagda nötter, som du ställer svalt och mörkt.

Avslutande ord

Antinutrienter, eller så kallade enzymhämmare, finns bland annat (i olika stor mängd) i spannmål, baljväxter, nötter och fröer och detta är fröets naturliga försvarssystem. Det skyddar fröet från att börja gro under fel förhållanden.

Men antinutrienterna hindrar även oss människor från att ta upp näringsämnen i råvaran samt att de påverkar mag-/tarmkanalen negativt.

Blötläggning simulerar fröets naturliga tillvaro för att börja gro och de släpper då sina enzymhämmare.

Blötläggningstider kan variera mellan olika råvaror men syftet och målet är det samma. Släppa näringsämnena fria samt att fröet inte blir tarmstörande.

Blötlägg inte mer än vad som förbrukas under en överskådlig tid.

Njut av goda nötter och fröer med förvissningen om att näringsämnen kommer tarmen och kroppen tillgodo!

Lycka till!

Information om bloggen under vårt tak samt bild

[1] Livsmedelsverket
[2] Wikipedia.org